Projektfinansiering

EU-STÖD MED FOKUS PÅ INTEGRATION

2016-04-28

Mot bakgrund av den rådande situationen i Europa har Europeiska kommissionen och medlemsstaterna fattat beslut om en ny stödform 2016 inom EU-programmet Kreativa Europa. Utlysningen gäller stöd för sektorsövergripande projekt med fokus på integration av flyktingar via konst, kultur och audiovisuella medier.

En av huvudmålsättningarna för Kreativa Europa är att utveckla, skydda och främja europeisk kulturell och språklig mångfald. I en tid när många flyktingar kommer till EU är interkulturell dialog en viktig prioritering inom unionen. Interkulturell dialog genom kultur, konst och audiovisuella medier anses spela en viktig roll för att förbättra den ömsesidiga förståelsen mellan värdlandets befolkning och flyktingarna.

Syftet med den nya utlysningen är att stödja sektorsövergripande kulturella och audiovisuella projekt för att underlätta flyktingarnas integration, öka ömsesidig kulturell förståelse och främja interkulturell och interreligiös dialog, tolerans och respekt för andra kulturer.

Målet är att ge stöd till transnationella kulturella och audiovisuella projekt som kan:

  • hjälpa flyktingar delta i samhället och uttrycka sig utan att nödvändigtvis omedelbart tala värdlandets språk,
  • fungera som plattformar för lärande och främja respekt och förståelse för mångfald, interkulturell och medborgerlig kompetens samt demokratiska värderingar,
  • ge EU:s medborgare möjlighet att upptäcka, lära av och förstå flyktingars värderingar och kulturer – och samtidigt återupptäcka och berika sina egna,
  • stödja visande och medskapande av kulturella och/eller audiovisuella verk i hela Europa,
  • erbjuda möjlighet till samarbete med organisationer inom andra sektorer för att stimulera en mer omfattande, snabbare, effektivare och mer långsiktig lösning på denna globala utmaning.

Vem kan ansöka?

  • En sammanslutning av organisationer som vill skapa och utforska initiativ för att stödja integrationen av flyktingar och även dela med sig av sina erfarenheter och resultat.
  • För att söka stöd måste organisationer i Europa gå samman och bilda ett Kreativt Partnerskap bestående av minst tre organisationer baserade i minst två olika länder i Europa. Partnerskapet måste bestå av minst en huvudsökande och två partnerorganisationer.
  • Juridiska personer som är verksamma inom de kulturella och kreativa sektorerna (enligt definitionen i artikel 2 i förordning (EG) nr 1295/2013) kan ansöka. Den huvudsökande organisationen och minst en av partnerorganisationerna måste vara verksamma inom de kulturella och kreativa sektorerna.
  • Det Kreativa Partnerskapet kan utöver dessa minst två organisationer också innefatta organisationer från andra sektorer. Det kan exempelvis handla om humanitära organisationer, organisationer inom offentlig sektor, utbildning, hälso- och sjukvård, det sociala området etc.
  • Minst den huvudsökande och en av partnerorganisationerna ska ha sitt juridiska säte i någon av EU:s 28 medlemsstater eller Efta/EES-länderna Island och Norge.
  • Fysiska personer kan inte ansöka.