Sök mycket och ofta!

Information om bidragsansökningar

FST får in rapporter från myndigheter och stödordningar om att det inkommer relativt få bidragsansökningar inom det nutida musikområdet jämfört med andra konstområden. Detta är till nackdel för tonsättarkåren både på kort sikt (att färre projekt därmed kan beviljas bidrag) och på längre sikt: Om många ansökningar inkommer till institutionerna borgar det för att dessa i sin tur kan framhålla att ökade medel behövs.

 

Fredagen den 30/8 inbjöd därför FST medlemmar i Stockholmsområdet (till att börja med) för att informera om detta och tipsa om vad man ska tänka på vid bidragsansökningar till institutioner m.m. FST kommer att anordna motsvarande träffar för medlemmar i Göteborg- och Malmöområdet. Under mötet berättade Isabel Thompson från Musikverket om hur ansökning ska fyllas i och vad man ska tänka extra mycket på. Jonas Forssell och Martin Q Larsson gav tips och råd om ansökningar och informerade om olika bidragsgivare projektområden och senaste ansökningsdatum enligt nedan lista och länkar:

Man ska inte glömma att dessa institutioner faktiskt har statens uppdrag att se till att öronmärkta skattepengar tillkommer dess medborgare i form av kulturella upplevelser av hög kvalitet. 

Generella tips när du skriver dina ansökningar:

  • Var tydlig och förklara på ett enkelt sätt din idé. Det är människor som bedömer ansökningarna och så gott som alltid har dessa personer också en konstnärlig bakgrund och erfarenhet.
  • Ring och tala med någon representant om du är osäker på något i din ansökan.
  • Lämna inte något fält tomt. Det finns där av ett skäl och kan vara avgörande vid bedömning, speciellt om det väger mellan olika projekt. 

I övrigt:

  • Hjälp varandra, nätverka med musiker och andra tonsättare.
  • Nominera dina kollegor till priskommittéer.
  • Önska framföranden av dina tonsättarkollegors verk i Önska i P2.