Sound of Stockholm 3–7 november 2015

2015-11-03 to 2015-11-07

Sound of Stockholm är tillbaka!

Sound of Stockholm 3–7 november 2015

Sound of Stockholm är tillbaka för sjätte året i rad. Den 3–7 november fylls Stockholm med nutida musik och som vanligt presenterar vi det allra senaste inom kammarmusik och elektroniskt, konstmusik och ljudkonst.

Våra populära klubbkvällar är också tillbaka. Babyrave har gjort succé de senaste festivalerna och även i år bjuds de yngsta besökarna på DJs, discoljus och ett ljudlandskap som gör det omöjligt att hålla sig borta från dansgolvet.

– Årets lineup är fantastiskt stark på så många olika sätt, från rena kammarmusikkonserter till fri improv och elektronika. Som vanligt är det en blandning av de mest intressanta svenska projekten just nu och internationella storheter som sällan eller aldrig besöker Sverige. Vi firar även Sveriges kanske ballaste 80-åring när Lars-Gunnar Bodin tillägnas en hel dag. Men den för oss roligaste delen av festivalen är stämningen som genomsyrar Sound of Stockholm, där man kommer riktigt nära både musiken och artisterna, säger George Kentros, styrelseledamot i Sound of Stockholm.

Bland årets höjdpunkter:

Ben Frost
Australiensaren Ben Frost bor i Reykjavík där han driver skivbolaget/kollektivet the Bedroom Community. Såväl hans egen musik som de många olika samarbeten han varit involverad i genomsyras av en fascination av att hitta nya sätt att ställa musik, rytm, teknik, framförande, text, konst, våld och skönhet mot och jämte varandra genom att kombinera och förena olika konstnärliga uttryckssätt.

Nuiversum
Fri och improviserad popmusik med några av Sveriges främsta musiker inom sina fält. Den här trion bestående av Lisa Ullén, Mariam Wallentin och Nina De Heney släppte sin första skiva Ballads of now and when i början av året. ”Nuiversum brottas med det mörka känsloregistret och blundar inte för att det ibland gör ont /…/ en stark skiva som törs vara ömtålig”, skrev Svenska Dagbladet.

Erik Bünger
Erik Bünger är lika delar konstnär och musiker. Hans verk är roliga och oroande, underhållande med ett oändligt sug och alldeles omöjliga att kategorisera. Erik Bünger är född i Växjö, men bor idag i Berlin. The Girl Who Never Was är en kombination av konsert, film och seminarium och är den tredje och sista delen i den trilogi som inleddes med A Lecture on Schizophonia och fortsatte med The Third Man.

Rashad Becker
Rashad Becker är inte bara eftertraktad masteringstekniker vid Dubplates & Mastering i Berlin. Han har dessutom gjort en alldeles enastående skiva i eget namn. Två år efter släppet av Traditional Music of Notional Species Vol. 1 släpptes gästar han äntligen Stockholm.

Festivalen innehåller även ett tvådagarssymposium om och med den svenske elektronmusik­pionjären Lars Gunnar Bodin som fyller 80 år i år (läs mer här). Bland övriga akter märks Matthew Shipp, sedan mer än tjugo år tillbaka ett av de stora namnen på New Yorks jazzscen, musikern och ljudkonstnären Yair Elazar Glotman, den hyllade katalanska kammarmusikensemblen CrossingLines och en av den nya generationens främsta saxofonister, Mette Rasmussen. Festivalen gästas också av den svenska prisbelönta trion MonoMono och ett spännande samarbete mellan Stenhammarkvartetten och den danska stjärnpianisten Katrine Gislinge. Dessutom blir det klubborienterad musik med Chra på Fylkingen där Louis Andriessens 70-talsstycke Hoketus också uppförs i ny tappning. Vår andra klubbkväll gästas av bland andra Peder Mannerfelt, Yoneda Lemma och Sören Hermansson. Klubbprogrammet fylls på under de kommande veckorna i takt med att de sista bokningarna blir klara! Håll koll på www.soundofstockholm.se.

FESTIVALPASS/ÅRSKORT
Festivalpasset är också ett årskort som gäller för festivalens ÅRET-RUNT-serie. Det betyder att kortet förutom fritt inträde till festivalen även gäller för fem konserter på medlemsföreningarnas scener fram till festivalen 2016.

PRESSKONTAKT
George Kentros, 070-838 77 76, george.kentros@bredband.net, och Susanne Skog, ordförande i föreningen Sound of Stockholm, 070-818 08 41, susanne.skog@soundofstockholm.se, svarar på frågor om festivalen. För allmän information kontakta press@soundofstockholm.se.
                                                                                                                                                                 

Sound of Stockholm äger rum på Kulturhuset Stadsteatern samt på Fylkingen i Stockholm och drivs av sex arrangörsföreningar inom det nutida musik- och ljudkostområdet. Föreningarna är Audiorama, FRIM, Fylkingen, SEKT, Samtida Musik och Studio 53. Festivalen har ingen konstnärlig ledare utan varje förening bidrar med sin profil och med de akter och artister man vill presentera för publiken. I 2015 års festival är inte Audiorama aktiva men de återkommer nästa år.

Copyright © 2015 Sound of Stockholm, All rights reserved.
Hej! Vi har satt upp dig på vår maillista för att du tidigare visat intresse för Sound of Stockholm eller så har du själv anmält dig via vår hemsida. Vi hoppas att du har glädje av nyhetsbrevet. Annars kan du lätt avanmäla dig via länken nedan!

Our mailing address is:
Sound of Stockholm
c/o Musikcentrum Öst
Hornsgatan 103
Stockholm 117 28
Sweden