2014-05-26
New Music Xperience

FST i Almedalen

FST lanserar i sommar åter New Music Xperience i Almedalen; en mötesplats för alla delar av samhället, med fokus på musikens relevans och möjligheter. Seminarier och diskussioner om musikens effekter i samhället, institutionernas roll, repertoarval, musikstatistik och konstpolitik varvas med livemusik från några av Sveriges främsta artister. 30 juni - 2 juli fylls Tonsättarnas hus i Visby hamn, i samarbete med Musiksverige, MAIS och Musikcentrum Riks.

Måndag 30 juni

13.00 Invigning

NMX inleds med presentation av Musiksveriges statistikrapport Musikbranschen i siffror – statistik för 2012 med utgångspunkt: Hur ser den ekonomiska utvecklingen för musikbranschen ut? Vad har det för effekter på samhället?

Presentationen följs av paneldiskussion den ekonomiska utvecklingen i musikbranschen, och avslutas med konsert med musik av Love Antell.

 

Tisdag 1 juli

Under förmiddagen genomför Föreningen Svenska Tonsättare The NMX Sessions: Hur kan man lösa samhällsutmaningar med hjälp av musik?

Många använder redan idag konstnärliga verktyg för att komma åt svårlösta utmaningar som ungdomars utanförskap, kommuners självbild eller äldres engagemang i samhället; metoder där processen och deltagandet är viktigare än det klingande resultatet. Genom en serie workshops bearbetar särskilt inbjudna deltagare från alla delar av samhället dessa frågor. Om du anser att du borde bli inbjuden, maila paola@mindproject.se , berätta vem du är och formulera en för dig aktuell samhällsutmaning.

13.00 Såhär löser man samhällsutmaningar med hjälp av musik. Offentligt seminarium.
Deltagarna i förmiddagens workshops visar hur man med hjälp av musikalisk konstnärlig verksamhet kan lösa aktuella samhällsutmaningar.

15.00 Förnyelse eller arv – om en idébank för en annan orkesterrepertoar

Generalprogrammen från de svenska konserthusen är till förvillning lika i sitt repertoartänkande – musik skriven för 200 år sedan av döda tyska män. Ett hundratal klassiska verk roterande likt en best-of-spellista i reklamradion. I en föränderlig omvärld behöver vi konserthus som speglar samtiden med historien som relief, inte tvärtom. Vi tar fram rödpennorna och stryker under det som är rätt och stryker det som är fel. FACIT/Face it presenterar ett idéprogram med positiva pekpinnar och ett annat sätt att tänka kring repertoar och konserter.

16.00 – 21.00 Diskussioner med musikmänniskor

Diskutera direkt med levande tonsättare och musiker hur vi kan utveckla samhället med hjälp av musikalisk verksamhet.

21.00 Livekonsert! Levande musiker spelar musik av levande tonsättare

 

Onsdag 2 juli

Det fria musiklivet i Almedalen – Hur skapar vi ett musikliv för alla?
Musikarrangörer i Samverkan, Musikcentrum Riks, Riksförbundet Svensk Jazz, RANK (Riksförbundet för Arrangörer av Nutida Konstmusik) och RFoD (Riksförbundet för Folkmusik och Dans) diskuterar ett musikliv för alla.

16.00 – 16.45 Seminarium: Det fria musiklivet i Almedalen – Hur skapar vi ett musikliv för alla?
Musik är på egen hand ett gigantiskt transportsystem för alltifrån konstnärliga idéer till sociala behov, kommunikation, ekonomi, politik, undervisning, hälsa. Och likt andra samhällsområden blir musikpolitiken effektivare med nationella strukturer. Men vem har och tar det nationella ansvaret? Vad säger publiken, musikerna och arrangörerna? Vad tycker du? Hur skapar vi strukturer som får musiksverige att växa både nationellt och internationellt?

17.00 – 18.30 Konsert
NMX avslutas med en konsert med ny musik för alla!

 

www.newmusicxperience.se