Residens

Villa San Michele, Capri

2020-09-30

Stiftelsen San Michele grundades den 16 juni 1950 med syftet att förvalta den till svenska staten av Axel Munthe donerade egendomen, verka för inrättandet av ett gästhem för forskare och kulturarbetare samt gynna de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Italien.
 

Gästboende

Ansökan om gästbostad på San Michele avser en arbetsperiod på tre veckor. 
 

Ekonomi - avgifter

Det är dyrt på Capri. Tänk på att ha med ordentlig reskassa. Bankomat finns på flera ställen på ön, även i närheten av Piazza Vittoria. I Italien använder man fortfarande lika mycket kontanter som betalkort. 

Dygnsavgiften är 200 kr i dubbelrum och 250 kr i lägenhet. Detta är en administrativ avgift som Stiftelsen tar ut för gästhanteringen. För gästbesök under vistelsen debiteras samma dygnskostnad.

Det är möjligt att dela bostaden med någon närstående. Ansökan om bostad bör i så fall omfatta även den medföljande.
 

Bedömning av ansökningar

Ansökningarna behandlas av en kommitté inom styrelsen för Stiftelsen San Michele. Vägledande är de stadgar som styr verksamheten vid Villan. Antalet sökande till gästbostäderna är mycket stort, på senare år 400–500 till ett åttiotal platser. Det är därför viktigt att fylla i blanketten tydligt och noga för att underlätta en säker och rättvis bedömning. Kommittén fäster stor vikt vid beskrivningen av ändamålet för vistelsen, liksom den sökandes kvalifikationer. En kort CV bör bifogas. 

OBS! Ansökan görs endast via vanlig post. Sista ansökningsdag är den 30 september. Poststämpelns datum gäller.
 

Praktiska anvisningar

Capri är en bergig klippö med stora nivåskillnader. Orten Anacapri ligger på ca 320 meters höjd över havet. Även anläggningen San Michele ligger på skilda nivåer med många trappor mellan husen och gatan. Klimatet är fuktigt året om och luften saltmättad. Känsliga personer kan påverkas negativt. Villa San Michele är därför inte en lämplig vistelseort för personer med hälso- eller rörelseproblem.

Villa San Michele har inte pensionat- eller hotellservice. Dess intendent – tillika svensk konsul – och museipersonal ansvarar för museet, de stora besökargrupperna samt den omfattande programverksamheten. Gästerna måste därför vara självständiga under sin vistelse på San Michele.
 

Bostäderna

En av byggnaderna, Foresterian, innehåller fyra gästrum som har gemensamt kök, sällskapsrum, bibliotek och musikrum och en vacker, klosterliknande trädgård.

Lägenheterna i de andra fastigheterna består av ett eller två rum, kök/kokvrå, toalett och dusch samt terass/uteplats och har enkel basutrustning. I ateljén finns staffli. Stiftelsen tillhandahåller sänglinne och handdukar. Lägenheterna städas en gång i veckan. Tvättmaskin (mot betalning av en mindre summa) finns till gästernas förfogande. Tänk på att det kan vara kallt på Capri under våren. Ylletröjor, regnkläder och varma tofflor kan komma mycket väl till pass.