Wave movements / Benjamin Staern; Västerås Sinfonietta; Anton Holmer / 2024-02-01 19:00 | Föreningen svenska tonsättare

Wave movements / Benjamin Staern; Västerås Sinfonietta; Anton Holmer / 2024-02-01 19:00

Datum: 2024-02-01 19:00
Tonsättare / Grupp / Medverkande: Benjamin Staern; Västerås Sinfonietta; Anton Holmer
Plats: VästeråsVästerås konserthusVästerås, SE
Info:

Västerås Sinfonietta: Mozarts Pianokonsert 22

Roland Pöntinen har en lysande drygt 40-årig karriär bakom sig med framträdanden över hela världen. Det är hög tid att hälsa honom välkommen hit igen. 

Som hos ingen annan befinner sig pianot och orkestern i ständigt dialogiskt samspel i Mozarts pianokonserter, solisten som den främsta band likar. Operatonsättaren Mozart var alltid närvarande i de konsertanta verken. Nr 22 är en grandios konsert med pukor och trumpeter. Som alltid gav han blåsarna framträdande roller, här i synnerhet klarinetterna.

Benjamin Staern är en av våra mest spännande tonsättare som vi får höra mycket av framöver. Havet är ett återkommande motiv hos honom. Wave Movements är en suggestiv maritim tonmålning i glittrande och dova färger. När Schubert skrev sin sjätte symfoni hade han Rossini som förebild. Mycket riktigt sprudlar hans ”lilla C-dur” av gott humör och intagande melodik. 

För första gången får vi möta Anton Holmer som på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest framstående dirigenter, även internationellt.

På scen:
Dirigent: Anton Holmer
Solist: Roland Pöntinen, piano
Västerås Sinfonietta

Program:
BENJAMIN STAERN: Wave Movements
WOLFGANG AMADEUS MOZART: Pianokonsert 22
FRANZ SCHUBERT: Symfoni 6