2024-09-20
Martin Jonsson Tibblin. Foto: Elisabeth Ohlson.
Kulturpolitik

Återhållsam kulturbudget stärker inte kulturskapare och kulturlivet

Igår, den 19 september, överlämnade regeringen budgetpropositionen för 2025 till riksdagen. Kulturministern presenterade Kulturdepartementets delar av regeringens budgetproposition för 2025. Det är en budget som inte främjar kulturskapare och kulturlivet.

Kulturministern presenterade Kulturdepartementets delar av regeringens budgetproposition för 2025 vid en presskonferens. Det är en budget, som enligt kulturministern, speglar regeringens viktigaste prioriteringar; bildning, barn och beredskap. Läsfrämjande och läsförståelse är fortsatt en viktig fråga för regeringen, likaså insatser inom minoritetspolitiken och kulturarvet.

Kulturbudgeten innehåller få satsningar som skulle kunna leda att till att stärka landets kulturliv och dess utövare. Den kommer istället att leda till nedskärningar och kraftiga urholkningar av anslagen till viktiga kulturverksamheter, i synnerhet regionala, som KLYS påpekat i sitt pressmeddelande. Av reformutrymmet på 60 miljarder går enbart 114 miljoner till kultursatsningar vilket också kan ses som en nedprioritering.

En glädjande nyhet är att regeringen inte kommer att genomföra inordningen av myndigheten Konstnärsnämnden i Kulturrådet. Den viktiga expertmyndigheten Konstnärsnämnden fortsätter med sitt uppdrag att främja och bevaka konstnärers och kulturskapares villkor.

Det är bra att regeringen hörsammat FST:s och andra organisationers enträgna påpekanden att Konstnärsnämnden och Kulturrådet fyller olika syften och fungerar bäst som separata myndigheter med olika uppdrag.

Mindre glädjande är regeringens brist på visioner och vilja att satsa på kulturen. Det är i tider av nationell osäkerhet, oro, identitetslöshet och hot som satsningar på kultur är som viktigast. Att inte kompensera för kostnadsökningar som beror på inflation innebär en stor urholkning av en redan underfinansierad bransch. Sverige får ett torftigare, tråkigare och mindre vitalt kulturliv med en så defensiv kulturbudget, säger Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare.

Det är positivt att regeringen avsätter resurser för att främja kulturella och kreativa branscher men ett trygghetssystem för yrkesverksamma kulturskapare och nytt regelverk för sjukpenninggrundande inkomst med lösningar för kombinatörer har ännu inte implementerats och finansierats.

Läs Budgetpropositionen för 2025: Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid

Se pressträffen på regeringens YouTube-kanal här.

Till  KLYS pressmeddelande