2014-10-28

Sälj inte ut kultur- och mediepolitiken i TTIP, Cecilia!

Idag samlar sig de nordiska konstnärsråden (som tillsammans företräder drygt 90.000 kulturskapare i de nordiska länderna) i ett gemensamt uttalande till den nya EU-kommissionären för handel - Cecilia Malmström - angående kulturens roll i de fortsatta förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA.

TTIP står för Transatlantic Trade and Investment Partnership och kallas för ”det största frihandelsavtalet i världen”. Parterna har för avsikt att täcka in så många samhällssektorer som möjligt i avtalet och planerar att slutförhandla avtalet under 2015, varför tiden är knapp. 

De nordiska konstnärsrådens budskap till den nya EU-kommissionen är att de måste säkerställa att TTIP-avtalet inte kommer att påverka vare sig existerande nationella och regionala kultur- och mediepolitiska åtgärder och stödsystem i Europa, eller försvåra möjligheterna att införa nyasådana åtgärder och stöd, t ex på det digitala området.

-Det är viktigt för oss som företräder kultur- och medieområdet i Norden med en kraftfull markering i denna fråga inför de fortsatta TTIP-förhandlingarna, särskilt med tanke på att en ny EU-kommission håller på att formera sig med en ny frihandelsvänlig handelskommissionär i spetsen för TTIP-arbetet, säger Ulrica Källén Lörelius, verksamhetsledare på KLYS/Sveriges kulturskapare.

-USA fortsätter dessutom ha mycket offensiva intressen inom film- och mediesektorn - inte minst när det gäller digital distribution – varför vi fortfarande inte kan vara säkra på att dessa områden inte kommer att beröras av TTIP, tillägger hon.

Det mandat som EUs ministerråd gav TTIP-förhandlarna i juni 2013 måste enligt de nordiska konstnärsråden respekteras till fullo och implementeras i avtalsförhandlingarna enligt följande:

  • målsättningarna och skyldigheterna i UNESCOs konvention till skydd för kulturell mångfald (som EU undertecknat) måste respekteras fullt ut i TTIP-förhandlingarna;
  • det måste säkerställas att några åtaganden inom den kulturella sektorn inte kommer att göras i det slutliga avtalet om TTIP;
  • undantaget för audiovisuella tjänster måste vara brett och framtidssäkrat genom att vara teknikneutralt, där bl a onlinetjänster ska ingå; och
  • förhandlingsprocessen måste bli mer öppen och transparant, bl a genom att förhandlingsdokumenten görs tillgängliga för EU-medborgare i större utsträckning.