2021-05-07
Ylva Fred, april 2021, Stockholm.
Foto: Martin Jonsson Tibblin.

Ylva Fred nyinvald i FST:s styrelse

Vid FST:s årsmöte den 20 april 2021 valdes Ylva Fred som ny ledamot i styrelsen. Här publicerar vi en kort intervju med en tonsättare med bred kompetens och stor erfarenhet från föreningslivet och inom flera konstnärliga fält.

Tre snabba frågor och svar: 

FST: Hej Ylva Fred, du har suttit i KVAST:s styrelse och sitter nu i Samtida Musik. Välkommen även till FST:s styrelse! 

YF: Tack tusen! FST är en fantastisk organisation med mycket klokskap och bred kompetens, så det känns väldigt hedrande att ha fått detta förtroende av medlemmarna. Jag hoppas kunna fördjupa mina kunskaper inom upphovsrätt och tonsättarnas villkor, och bidra med mina erfarenheter från föreningslivet och mitt tidigare arbete inom andra konstnärliga områden. 

FST: Vilka frågor brinner du för?

YF: En fråga som intresserar mig särskilt är till exempel hur vi kan skapa möjligheter för konstmusiken att nå ut till forum utanför det traditionella konsertformatet. Det handlar dels om digitalisering som är lika oundviklig som möjlighetsskapande, dels om tvärkonstnärliga partnerskap. Jag kan tyckta att det är lite synd att vi sitter på den här skatten som är svensk nutida konstmusik där många verk låses till något enstaka uppförande, och inte får chansen att flyga så fritt som de faktiskt har potential till. Det innebär till exempel att arbeta med ökad repertoarkännedom och kompetens hos makthavare och att själva ha lite bättre fantasi kring konstmusikens användningsområden. 

Jag har tidigare inom FST engagerat mig i kulturpolitiska frågor som essentiellt handlar om konstnärlig frihet – och konstnärens frihet att kunna vara i kontroll över ens eget arbetsliv – och dessa ser jag som väldigt viktiga att fortsätta arbeta med. 

FST: Vad gör du just nu? 

YF: För närvarande håller jag på att färdigställa ett stycke för den danska pianokvartetten Rudersdal Kammersolister – ett projekt i samarbete med konstnären och performancepiloten Simone Aaberg Kærn som utvecklat termen “aerofeminism”. Konserter på Ærø och i Köpenhamn i sommar och höst, om, ni vet... Omlott komponerar jag även ett stycke för en annan dansk ensemble, Den Danske Messingkvintet, inför OpenDays på Alborg. Sedan bär det av till Arktis, kanske blir det något orkestralt! 

FST: Stort tack och lycka till med all din verksamhet! 

Vill du veta mer om Ylva Fred och hennes verk, se här.