2021-12-06
Illustrationer: My Longley/Tegel & Hatt Design Agency.
Repertoarutveckling

Västerås Sinfonietta möter tio svenska tonsättare 21 januari

I syfte att bredda den svenska orkesterrepertoaren anordnar Föreningen Svenska Tonsättare för femte gången en presentationsdag för nutida orkestermusik i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Svensk Musik. I år står Västmanlandsmusiken som värd.

Presentationsdagen för ny svensk orkestermusik genomförs den 21 januari 2022 i Västerås Konserthus då Västerås Sinfonietta framför under ledning av professor B Tommy Andersson tio utvalda verk av svenska tonsättare: 


Sune Mattias EmanuelssonDrottninglandets Fredrika
Anna-Lena LaurinTime of Changes
Katarina LeymanMackerel Skies and Sundogs
David RiebeThe Child and the Birth of the New Man
Marie SamuelssonEroseffekt och Solidaritet
Albert SchnelzerThrough the Eye of the Pegasus
Jonatan SersamTabula Scalata
Stefan ThorssonInto My Arms —The Interventionist
Jonas ValfridssonJohn Bauer Overture
Andreas ZhibajBe reborn. Die again.

Datum: Fredagen den 21 januari 2022 kl. 13.00–15.30 
Plats: Västerås Konserthus, Stora salen
Anmälan: Anmäl dig här

Tider och upplägg:
12.15–13.00  Lunch och notutställning
13.00–13.50 Konsert
13.50–14.10 Paus
14.10–15.10 Konsert 

OBS!  Pre-Concert Talk som var planerad innan konserrten utgår. Konserten kommer inte att vara öppen för allmänheten, utan för enbart särskilt inbjudna gäster. Anmälan är obligatorisk, likaså innehavande av covidbevis som uppvisas på plats tillsammans med giltig identitetshandling

Till presentationsdagen inbjuds representanter för programråd och ansvariga för svenska orkestrar och ensembler, samt svenska dirigenter, musikbibliotekarier och medverkande tonsättare. 

​– Syftet med repertoardagen är att möta tonsättare och deras nykomponerade verk. Det är det levande mötet mellan tonsättare och beställare, dirigenter, musiker och andra branschkollegor som möjliggör att vi kan bygga nätverk. Vi ser fram emot att välkomna alla på ett tryggt och säkert sätt och göra musiken, tonsättarna och repertoardagen rättvisa, säger Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare. 

​– Västmanlandsmusiken och Västerås Sinfonietta välkomnar alla som är nyfikna på nyskriven svensk musik till Västerås konserthus i januari. Detta projekt som vandrar runt i Sveriges orkestrar och ensembler har blivit framflyttat flera gånger på grund av pandemin. Vi ser därför fram mot att äntligen få framföra och presentera dessa relativt nya verk för kammarorkester, från tio av Sveriges mest intressanta tonsättare!, säger Västmanlandsmusikens konstnärlige verksamhetschef Rikard Gateau. 

Presentationsdagen för ny svensk orkestermusik 2022 arrangeras av Föreningen Svenska Tonsättare i samarbete med Västmanlandsmusiken, Kungl. Musikaliska AkademienSvensk Musik och Stim Forward Fund. Tack till Gehrmans Musikförlag för partitur och stämmaterial till medverkande stycken. 

För mer information inför ditt besök i Västerås Konserthus i coronatider, se Västmanlandsmusiken