2021-08-03
Grafik: Rob Shuttleworth.
Årlig nordisk festival för samtida musik och ljudkonst
9-15 augusti 2021 i Århus, Danmark

UNM – Ung Nordisk Musik – är en årlig mötesplats som presenterar den unga generationen av nordiska kompositörer och ljudkonstnärer. Under årets festival som äger rum i Danmark, Århus mellan den 9 och 15 augusti, med UNM Danmark som värd, framförs 40 nyskrivna verk av unga skapare och musikutövare. Programmets tema är "(un)common ground" som berättar hur olika konstformer, konstnärer och världar möts för att skapa något nytt. Festivalen består av 16 evenemang som sträcker sig från konserter och utställningar till föreläsningar, panelsamtal och workshops.

Sverige presenterar sju tonsättare: Fredrik Ekenvi, Mattias Hållsten, Christoffer Håård, Linnea Landström, Robin Lilja, Fritiof Palm och Stina Tordby. 

I samband med UNM:s 75-års jubileum visar UNM Danmark en utställning med ljudinstallationer som varit med i tidigare festivalupplagor. Svenska Siri Landgren är en av konstnärerna som medverkar. 

Ung Nordisk Musik grundades 1946 och har sedan dess blivit det viktigaste och äldsta nordiska festivalforumet för unga komponister och performanceartister. Bakom UNM står UNM Danmark, UNM Finland, UNM Island, UNM Norge och UNM Sverige. Föreningen Svenska Tonsättare stöder UNM och är medfinansiär till festivalen.

Info om tonsättare, lokaler och program: https://www.ungnordiskmusik.dk/ och UNM Danmark FB