2020-12-21
Anders Blomqvist i Växjö. Foto: Hans Parment.
Anders Blomqvist i Boulognerskogen i Gävle 1990. Foto: Mikael Strömberg.
© Anders Blomqvist

Till minne av Anders Blomqvist

Anders Blomqvist (1956–2020)

Tonsättaren Anders Blomqvist avled i december 2020 efter en tids sjukdom. Anders föddes i Falun 1956 och växte upp i Uppsala. Redan i högstadiet började han pendla till Elektronmusikstudion EMS, som på den tiden låg på Kungsgatan 8 i Stockholm. Sedermera kom han att studera vidare där, för att småningom bli lärare på EMS Elektronmusiklinje, med flera generationer tonsättare bland sina elever. Som en centralgestalt på EMS och i Fylkingen var han med och definierade en ny ung svensk elektronmusik på 80- och 90-talen, och turnerade landet och världen runt med sin musik, ofta i samarbete med andra tonsättare, eller med bildkonstnärer. I första hand gjorde han elektronisk musik skapad direkt i datorn, men han samarbetade även med musiker och kammarensembler, eller med två fotbollslag och liveelektronik.

"Som tonsättare framhävde han aldrig sig själv men efterlämnade en sparsmakad verkkatalog med unika elektronmusikkompositioner. Samarbeten med Josef Doukkali ledde till flera bildspel som räknas till några av genrens verkliga klassiker", skriver Mats Lindström, studiochef EMS på EMS hemsida

Vid sidan om tonsättarbanan var han en framstående klangregissör och scentekniker, och har lindat kilometervis med kabel tillsammans med de flesta svenska tonsättare, på turnéer över Sverige och Europa, och som tekniskt ansvarig vid bla Rikskonserter, Musikaliska och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

Han var en skicklig, multibegåvad och mångsidig elektronmusikkonstnär, men också en oerhört varm, vänlig och mycket omtyckt kraft i svenskt musikliv; oräkneliga är de som fått hjälp med tekniska problem genom åren, ofta med konceptet ”börja med en fika och en bulle så ska du se att det löser sig”.

Anders Blomqvist blev 64 år gammal.

Våra varmaste tankar går till hans anhöriga.