2018-10-08

Prisnominerade Tebogo Monnakgotla i musiksamtal under Best of Norden-dagarna

Som en av 13 verk nominerades i maj 2018 Tebogo Monnakgotlas miniopera "Jean-Joseph" till Nordiska rådets musikpris. Lördagen den 6 oktober kunde vi höra hennes musik, samt Monnakgotla själv i ett samtal med FST:s ordförande Martin Jonsson Tibblin under i Best of Norden-dagarna på Nordiska Museet i Stockholm. 

Tebogo Monnakgotlas kortopera Jean-Joseph tillkom inom ramen för Short Stories, Kungliga operans satsning på ny kammaropera.

Nordiska Rådets musikpris skriver om nomineringen: "Jean-Joseph framstod som en musikdramatisk pärla i sammanhanget och framförandet gav resonans i den svenska pressen: ”En av landets främsta unga tonsättare” skrev Dagens Nyheters Camilla Lundberg om Monnakgotla i recensionen av uruppförandet. Jean-Joseph är ett tätt, intensivt och skimrande instrumenterat verk som håller lyssnaren fången från början till slut."

Tebogo Monnakgotla har skrivit musik för ett flertal ensembler, däribland Kammarensemblen, Musica Vitae, Avanti!, Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören. Hon tilldelades 2017 Carin Malmlöf-Forsslings pris med följande motivering: ”Tebogo Monnakgotlas intelligenta och närvarande musikalitet lyser igenom i det nutidsförankrade tonspråk hon använder i sin musik med en färgpalett som är både överraskande och effektiv. Med en naturlig lyrisk ådra utforskar hon gärna ytterligheterna skönhet och fulhet – ur det föds något nytt och mycket tankeväckande.”

Nordiska rådets musikpris ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble.

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris offentliggörs och mottar priset på 350 000 danska kronor den 30 oktober på Den Norske Opera & Ballett i Oslo i samband med Nordiska rådets session.