2016-01-27

Pris till Thomas Lindahls opera Min mamma är en drake

Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2015 tilldelas uppsättningen MIN MAMMA ÄR EN DRAKE (musik Thomas Lindahl) på Göteborgsoperan/Kungliga Operan, för att den med lika delar humor och melankoli fångar stora frågor för små operabesökare. Pija Lindenbaums bilderbok om Åke och hans stressade mamma ges en scenisk skrud som andas magisk vardagsrealism, helig modersvrede och villkorslös kärlek. Att ta hissen upp i Åkes hyreshus är början på ett musikaliskt äventyr där de höga operatonerna blandas med boogie woogie och jazziga melodier som stannar kvar länge

Priset består förutom äran av litografin ”Utroparen”, en kostymskiss från Peter Weiss ”Marat/Sade” signerad Gunilla Palmstierna-Weiss.

Svenska Teaterkritikers Förenings medlemmar har röstat om Barn-och ungdomsteaterpriset utifrån tidigare tillkännagivna nomineringar. Övriga nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2015 var uppsättningarna Peka trumma dansa på Teater Tre och Kentaur på Göteborgs dramatiska teater.

För mer info se:
http://www.teaterkritiker.se/
http://www.thomaslindahl.com/