2024-09-09
Foto: Opus1.

OPUS 1: En inspirationskälla till att börja tonsätta

Föreningen Svenska Tonsättares samarbete med den finska materialbanken för kompositionspedagogik – Opus1 – tar sin utgångspunkt i önskan att göra konstmusiken och musikskapande tillgängligt för barn och unga i hela Sverige.

Som ett led att få Kulturskolan i Sverige att i högre grad införa undervisning i komposition, översattes under 2023 den finska pedagogiska plattformen Opus1 till svenska – en materialbank för kompositionspedagogik utvecklad av finska experter inom komposition och kompositionspedagogik. I Finland inkluderas kompositionsarbete som en relevant del av musikinstitutens och grundskolornas vardag.

Via en webbaserad materialbank med ett mångsidigt urval av kompositionsövningar kan tonsättare och musikpedagoger möta elever på olika nivåer och i olika genrer. Opus 1 erbjuder verktyg för grundundervisning och handledning i komposition och riktar sig främst till musikpedagoger och institutioner för musik, med också till alla som intresserar sig för komposition och kompositionspedagogik oavsett ålder. Förhoppningen är att även kunna introducera den som löromaterial för pedagogikutbildningar.

Den digitala plattformen Opus 1 är ett samarbetsprojekt mellan Finlands Tonsättare rf/Suomen Säveltäjät och Mutes rf (Finska Musikteori och Kompositionslärare), och har finansierats av Finlands Tonkonsts Understödsfond och Finlands Tonsättare rf. Den svenska översättningen är framtagen av musikpedagogen Dante Thelestam i nära samverkan med Finlands Tonsättare rf och med stöd av Stim och Stim Forward Fund. 
 
Som ett första steg till att hämta inspiration från Opus 1 genomförde Konstmusiksystrar på uppdrag av FST, specialanpassade workshops i komposition vid fyra kulturskolor i Sverige under hösten 2023 och våren 2024. 

FST hoppas att denna materialbank ska uppmuntra elever och lärare att kasta sig ut i komponerandets värld.