2015-12-14

”Ny svensk musik ut på festivalerna”

Samarbetet mellan FST och Föreningen Svenska Musikfestivaler fortsätter sommaren 2016. Sedan 2013 har FST's och Föreningen Svenska Musikfestivalers (SMF) samarbetat för att sprida musik av nu levande svenska tonsättare på klassiska musikfestivaler i Sverige.

I sommar presenteras åtta konserter med ny svensk musik på sju festivaler. Samarbetet, med namnet ”Ny svensk musik ut på festivalerna” är ett publikutvecklingsprojekt skapat på ett gemensamt initiativ från de båda föreningarna. De klassiska sommarmusikfestivalerna erbjuds subventionerade konserter av ensembler som spelar ny, svensk musik. FST uppmuntrar festivalerna att i samband med konserterna även göra konsertintroduktioner eller seminarier med tonsättare.

– Från FSTs sida är idén att skapa ett incitament för varje festival att spela mer musik av våra nu levande tonsättare och mindre av utländska döda, säger Martin Q Larsson, själv tonsättare och ordförande i FST.

– Föreningen Svenska Tonsättare har musiken, festivalerna har utövarna och publiken. Vi är mycket glada över detta samarbete och ser fram emot sommarens upplevelser och begivenheter, säger Peter Eriksson, ordförande i Svenska Musikfestivaler.

Samarbetet inleddes 2013 då totalt 8 konserter på 7 festivaler fick stöd, och fortsatte med 9 festivaler under 2014. Under 2015 fick publiken ta del av nya verk av hela 30 svenska tonsättare och kompositörer, varav 16 var beställningsverk i samarbete med STIMs promotinnämnd (SPN). 13 timmar och 57 minuter ny musik framfördes på 15 festivaler från Haparanda i norr till Ystad i söder mellan 13 juni och 11 oktober 2015 av totalt 166 medverkande musiker och andra konstutövare.

Läs mer på Svenska Musikfestivalers webbplats.