2016-06-09
Sweden Festivals 2016

Ny svensk musik på festivalerna

Sweden Festivals kommer även 2016 – i samarbete med STIM och Föreningen Svenska Tonsättare – att stödja festivaler som programsätter ny upphovsrättsskyddad svensk musik. Hälften går till Usedomer Musik Festival i Tyskland som hösten 2016 har Sverige och svensk musik som tema, och andra hälften till ett tiotal sommarfestivaler runt om i Sverige. Sammanlagt främjar projektet framföranden och uruppföranden av ett trettiotal svenska tonsättare.

Föreningen Svenska Tonsättare (FST) och Sweden Festivals inledde 2013 ett samarbete med syfte att sprida musik av nu levande svenska tonsättare på sommarfestivalerna runtom i Sverige. Samarbetet, med namnet Ny svensk musik ut på festivalerna är ett publikutvecklingsprojekt skapat på ett gemensamt initiativ från de båda föreningarna. FST uppmuntrar festivalerna att i samband med konserterna även göra konsertintroduktioner eller seminarier med tonsättare.

I Sverige omfattar stödet i år 40 verk av 27 svenska tonsättare och kompositörer, varav 13 är beställningsverk. Den nya musiken som får stöd uppgår till 14 timmar och 25 minuter och den framförs på 12 festivaler från Haparanda i norr till Malmö i söder mellan 12 juni och 20 oktober 2016 av totalt 235 medverkande musiker och andra konstutövare.

– Från FSTs sida är idén att skapa ett incitament för varje festival att spela mer musik av våra nu levande tonsättare och mindre av utländska döda, säger Martin Q Larsson, själv tonsättare och ordförande i FST.

– Föreningen Svenska Tonsättare har musiken, festivalerna har utövarna och publiken. Vi är mycket glada över detta samarbete och ser fram emot sommarens upplevelser och begivenheter, säger Peter Eriksson, ordförande i Sweden Festivals.

Usedomer Musikfestival på ön Usedom utanför tyska Östersjökusten har 2016 tema Sverige, något Sweden Festivals och FST vill uppmuntra. Sammanlagt framförs ett tiotal svenska tonsättare under festivalen.

Samarbetet 2015 sträcker sig ända till i sommar

 

2015 startades därtill för första gången en internationell version av samarbetet, då Saxå Kammarmmusikfestival gick med i Music Master on Air (MusMA). Festivalen beställde ett nytt verk av Daniel Fjellström för cellokvartett. Verket kommer att uruppföras i sommar, tillsammans med 6 andra nyskrivna verk för cellokvartett, av en polsk ensemble på Klarafestivalen och Festival de Wallonie i Belgien, Wratislawa Cantans i Polen, Ankara Music Festival i Turkiet, Mittelfest i Italien och Lyckå Chamber Music Festival under 2016. På alla festivaler spelas konserterna in av nationell radio och bjuds ut till andra länder via EBU. Samarbetet mellan festivalerna i MusMA inbefattar även en workshop i mars 2016 där den polska cellokvartetten möter tonsättarna, radioproducenterna och festivalledarna, övar in alla verk och samtalar runt musiken.