2023-01-20
Foto: Mina Jenabpour. 
Rådgivning

Ny juridisk rådgivare vid FST:s kansli

Thorbjörn Öström blir FST:s nye juridiske rådgivare. Han efterträder Thomas Riesler som börjar sin anställning vid PRV (Patent- och registreringsverket).

Thomas Riesler har anställts av PRV (Patent- och registreringsverket) och kan av denna anledning inte längre fortsätta uppdraget som FST:s juridiska rådgivare. Därför har vi nu anlitat Thorbjörn Öström, advokat på Advokatbyrån Bratt Feinsilber Harling. Thorbjörn har lång erfarenhet av upphovsrätts- och avtalsfrågor inom kultur och media. Innan han började på advokatbyrån arbetade han som Senior Legal Counsel på STIM och har dessförinnan arbetat på advokatbyråer, som förbundsjurist på Sveriges Författarförbund och som upphovsrättssamordnare på Kulturdepartementet.

Vi tackar Thomas Riesler så mycket för hans många och fina insatser genom åren för FST och tonsättarna. Thomas hälsar så gott och överlämnar uppdraget med nedan ord: 

Jag har under mer än 20 år (faktiskt sedan förra årtusendet! – haft både glädjen och nöjet att hjälpa er FST-medlemmar med olika typer av spännande och intressanta juridiska frågor med anknytning till er viktiga huvudsyssla i livet – att skapa musikaliska verk! Med anledning av att jag nu med tungt hjärta lämnar över detta fantastiska uppdrag, vill jag bara säga några korta ord. Tack. Så. Mycket!

Jag vill tacka er medlemmar i FST för så många saker för denna tid, men det får bli en kort sammanfattning. För att ni låtit mig hjälpa er med olika typer av utvecklande juridiska frågor. Det har blivit många och ibland långa samtal; om såväl juridik som livet och annat både glädjande men även mer känslomässigt utmanande. Dock mycket sällan eller nästan aldrig tråkiga eller standardmässiga prat som man kanske kan vänta sig ska förekomma mellan jurist och klient. Nej, stimulerande och tankeväckande har samtalen varit över lag. Många av er har jag kunnat hjälpa mycket och andra lite mindre. Och en del av er har även blivit vänner för livet. 

Det är, som sagt, med tungt hjärta men med varm hand som jag nu lämnar över den juridiska rådgivningsstafettpinnen till min otroligt värdige och fine efterträdare, advokat Thorbjörn Öström. Det är en kille med såväl hjärtat på rätt ställe som en vass hjärna. Han har bl.a. jobbat inom Stim, på upphovsmannaorganisationer, regeringskansliet m.m. Jag skulle kunna fortsätta med fler superlativerna och hans digra CV, men han får själv berätta om det på annat ställe.

Med detta sagt tackar jag som er ödmjuka juristrådgivare och guide i juridikträsket för mig och går vidare. För nu ska jag bli statstjänsteman på PRV med titeln handläggare. Och det ska också bli spännande!

Med bästa hälsningar,
Thomas Riesler
fd förbundsjurist och juristkonsult för FST sedan 1999