2021-07-07
Foto: Tine Louise Kortermand.

Nordic Music Days 2021 på Färöarna, 1-4 september

Programmet för Nordiska musikdagar är nu klart!

I och med att anslutningen till vaccinationsprogrammet fortsätter att vara hög och Norden gradvis återöppnar är vi glada att kunna meddela att festivalen Nordic Music Days äntligen kommer att äga rum, för första gången någonsin, i Tórshavn på Färöarna, den 1-4 september 2021.

Bakom årets Nordiska musikdagar står Association of Faroese Composers och Dansk Komponistförening i samarbete med Nordens hus på Färöarna. De presenterar tillsammans ett omfattande program med samtida nordisk musik, film, debatt, fotboll(!) och dans; allt från ljudinstallationer i köpcentrum, vackra klockspel i stadsrummet och elektronisk musik i katedralen, till en operadokumentär i Nordens hus och ljud- och konsertvandringar i Tórshavn och Kirkjubour.

Årets program
Festivalens huvudteman är "Roots", "Meet yourself through the other" och "The local and the global" och visionen är att skapa starka musikupplevelser för alla. Genom möten mellan publiken och olika konsertformat vill festivalens konstnärliga ledning presentera Färöarnas unika musiktraditioner och de deltagande artisternas egna djupa musikrötter. Programmet för Nordic Music Days 2021 har curerats av kompositörerna Tine Louise Kortermand (DK), Gunnar Karel Másson (IS), Sunleif Rasmussen (FO) och publikcurator Anne Boukris (DK).

Åtta svenska tonsättare och ljudkonstnärer kommer att presentera sina verk vid NMD 2021: Kajsa Antonsson, Alexandra Hallén, Jenny Hettne, Vanessa Massera, Alexandra Nilsson, Fabian Svensson, Kristofer Svensson och Marcus Wrangö. 

Ta del av årets program här. 

Musik, ljud och event överallt
En festvalnyhet som presenteras är en serie huskonserter i privata hem som genomförs i fyra olika distrikt i Tórshavn. Lokalbefolkningen förvandlar sina hem till konsertlokaler där publiken erbjuds en intim konsertupplevelse med ny nordisk musik, mat och dryck.

Nordic Music Days är en festival som presenterar nordisk samtida musik och ljud. Festivalen har arangerats sedan 1888 och är en av de äldsta festivalerna för samtida konstmusik i världen. Festivalen är unik i den meningen att den organiseras av kompositörerna själva. Varje år anordnar de nationella tonsättarsällskapen festivalen i turordning och på uppdrag av The Council of the Nordic Composers. Årets festival arrangeras av Felagið Føroysk Tónaskøld och Danish Composers' Society i samarbete med Nordens Hus på Färöarna.

För mer information om Nordic Music Days 2021 Faroe Islands, se här