2017-09-20

Premiär i London för Nordiska Musikdagar 2017

En lång rad av unga såväl som etablerade tonsättare och artister från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna presenteras under fyra dagar på festivalen för samtida konstmusik – Nordic Music Days 2017. Den årliga musikfestivalen, som grundades redan 1888, hålls i år för första gången någonsin i London under 28 september – 1 oktober. Som värd står Southbank Centre och programmet arrangeras av Föreningen Svenska Tonsättare och Nordiska Komponistrådet som en del av Nordiska Ministerrådets satsning Nordic Matters.

Esa-Pekka Salonen, de svenska artisterna Gidge och TMRW, norska gruppen Pjúsk, vokalgruppen Kata från Färöarna, de svenska jojksångarna Cecilia Persson och Jörgen Stenberg är bara några av det tjugotal artister samt 40 nordiska tonsättare som presenteras på musikfestivalen för samtida och ny konstmusik i London i slutet av september. Samtliga verk på festivalen är komponerade av tonsättare från de nordiska länderna, och verken framförs av några av Storbritanniens mest intressanta ensembler som Exaudi, Distractfold och The Riot Ensemble.

– Genom att arrangera Nordiska musikdagar i London vill vi nå ut till en bredare publik än på hemmaplan. Intresset för nordisk kultur har länge varit stort i Storbritannien, och vi ser ett värde i att vårda och stärka de kulturella banden mellan Norden och Storbritannien, säger Martin Q Larsson, konstnärlig ledare för Nordic Music Days 2017.

Utöver konsertprogrammet erbjuds ett brett workshop- och seminarieprogram med fokus på såväl musikutbildning för barn, aktuella frågor för tonsättare i Norden och Storbritannien, samt olika workshops för tonsättare och sångare, både professionella och amatörer.

– Att få sin musik framförd internationellt och att få möjlighet att initiera nya musikplattformar och samarbeten, är givetvis värdefullt för svenska och nordiska tonsättare, säger Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare som redan nu välkomnar till en uppföljning i Helsingborg den 14 april 2018.

Länkar till programmet
Nordic Music Days 
Southbank Centre 

Nordiska musikdagar/Nordic Music Days grundades 1888 för att främja musikaliskt samarbete mellan de nordiska länderna och är en av världens äldsta musikfestivaler. Festivalen har de senaste åren hållits årligen i de nordiska huvudstäderna. I år med Föreningen Svenska Tonsättare (FST) och Nordiska Komponistrådet som arrangör flyttas festivalen för första gången till London, och Southbank Centre, där den ingår som en del av Nordiska Ministerrådets temaår Nordic Matters med konst och kultur från hela Norden. Programmet genomförs i samarbete med Southbank Center och Musik i Syd och med stöd av bland andra Nordiska Kulturfonden, Musikverket, Export Music Sweden och Basca.

Southbank Centre är ett internationellt erkänt kulturcenter i London. De håller årligen festivaler med olika konstnärliga uttryck som konst, musik, dans, teater och installationer. Seminarier, paneldiskussioner och workshops är viktiga inslag för att aktivera och inspirera besökarna. Southbank Centre har omkring sex miljoner besökare årligen och erbjuder events och konserter med världsnamn för såväl skolklasser och allmänhet som specialintresserade publikgrupper.  

Presskontakt och mer information
Carin Balfe Arbman, pressansvarig Nordic Music Days 2017, tel. 070-633 35 08, carin@balfe-arbman.com