Musikförläggarnas Pris 2020 & 2021
Förra året hindrade coronapandemin Musikförläggarnas Pris från att äga rum. Även om de nominerade för 2020 offentliggjordes i fjol valde Musikförläggarna att vänta med tillkännagivandet av vinnarna tills de kunde firas ordentligt på en galakväll.
Pandemin gör dock avtryck på Musikförläggarnas Pris även i år. Vinnare och nominerade i de prestigefyllda kategorierna Årets Konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera kommer nämligen inte att kunna utses. Anledningen är nedstängning av konserthallar och andra spelställen samt publikrestriktioner orsakade av pandemin, vilket lett till att väldigt få, om ens några verk kunnat uruppföras under perioden. Därmed saknas underlag för att kunna utse nominerade och vinnare av konstmusikpriserna.
FST inledde ett samarbete med Musikförläggarna inför Musikförläggarnas Pris 2019 i syfte att ge konstmusiken större plats och synlighet. Detta kommunikativa arbete fortsätter även inför årets utdelning då pristagarna från 2020 ska utses.
De nominerade till Musikförläggarnas Pris 2020 konstmusikpris LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK
Anders Hillborg The Breathing of the World [Faber Music/CTM/Cosmos Music Publishing]
Tebogo Monnakgotla The Flower and the Wind Demon [Manus]
Djuro Zivkovic Citadel of Love [Manus]
Jan W Morthenson Raga Zero [Manus]
De nominerade till Musikförläggarnas Pris 2020 konstmusikpris STOR ENSEMBLE/OPERA
Emmy Lindström The Lost Clown [Manus]
Anders Nilsson Cellokonsert [Manus]
Marie Samuelsson Brandnäva [Gehrmans Musikförlag]
Andrea Tarrodi Aednan [Albatross Musikproduktion]
Motiveringar i kategori konstmusikpris LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK:
Anders Hillborg – The Breathing of the World
Anders Hillborg slog igenom med dunder och brak med körstycket Muoayiyaoum 1983 och här återvänder han nu till körmusiken. Med enastående hantverksskicklighet skapas musik som är bedövande vacker och klangligt fulländad.
Tebogo Monnakgotla –The Flower and the wind demon
Med avstamp i impressionismen har Monnakgotla skrivit detta stycke som bjuder på både dramatik och lyriskt vackra partier. Utan att vara förutsägbart är detta musik men enastående känsla för klanger som är lätt att tycka om från första stund.
Djuro Zivkovic – Citadel of Love
Citadel of love är som så många andra av Zivkovics verk präglade av ett slags mysticism för tankarna till fantasy. Musiken växer för varje lyssning och med en bred palett av klanger målas bilder upp som tar med lyssnaren på närmast filmisk resa.
Jan W Morthenson – Raga Zero
Tonsättaren och bildkonstnären Jan W Morthenson är en av Sveriges främsta kompositörer av nonfigurativ musik. Raga zero är ett fascinerande stycke som letar sig fram på oväntade vägar och bjuder på ständiga överraskningar.
Motiveringar i kategori konstmusikpris STOR ENSEMBLE/OPERA:
Emmy Lindström – The Lost Clown
I denna nutida parafras på Schönbergs Pierrot Lunaire skapas en berättelse klädd i tonal och tilltalande tondräkt. Åter igen visar Emmy Lindström sin orkestreringskonst och förmåga att skriva musik med ett omedelbart tilltal.
Anders Nilsson – Cellokonsert
”En cellokonsert med hitpotential” skrev en recensent efter uruppförandet av Anders Nilssons cellokonsert, tillägnad terrorismens offer. Med osviklig känsla och skicklig orkestrering är denna konsert bitvis hjärtskärande vacker.
Marie Samuelsson – Brandnäva
Brandnäva är en blomma vars frö bara gror efter att skogen brunnit. I Samuelssons konsert skildras både det hotfulla och det vackra i naturen och med en kammarmusikalisk ansats skapas ett verk som är engagerande och lätt att ta till sig.
Andrea Tarrodi – Aednan
Detta verk är inspirerat av Linnea Axelssons prisbelönade diktepos om hur samisk kultur suddats ut av den svenska. Med jojk och violasolo bjuds vi på en suggestiv resa över snötäckta vidder som bjuder på både förfäran och hopp.
Musikförläggarnas Pris delas årligen ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Priset instiftades år 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till att uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare. I kategorierna ”Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera” och ”Årets konstmusikpris – mindre ensemble/kammarmusik” väljs nominerade i samarbete med Sveriges Radio P2. Vinnarna i konstmusikkategorierna utses av en specialjury. Prisutdelningen äger rum den 12 november på Grand Hôtel i Stockholm.
Läs mer om Musikförläggarnas Pris 2020 och 2021 här.