2015-11-06

Musikförläggarnas Pris 2015 till Mats Larsson Gothe och Paula af Malmborg Ward

Vid musikförläggarnas prisgala 6 november delades två priser ut till konstmusiktonsättare. I kategorin Mindre Ensemble/Kammarmusik gick priset till Paula af Malmborg Ward för körverket Vidder. I Kategorin Stor Ensemble/Opera gick priset till Mats Larsson Gothe för operan Blanche och Marie.

Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Priset instiftades år 2003 och syftar till att lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare. Priset, som är en statyett designad av glaskonstnären Bertil Vallien, delas ut i sju kategorier.

I kategorierna ”Årets kompositör”, ”Årets textförfattare”, ”Årets låt”, ”Årets internationella framgång” och ”Årets genombrott” väljs nominerade och vinnare av en jury bestående av musikskapare, musikjournalister och förlagsanställda. I kategorierna ”Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera” och ”Årets konstmusikpris – mindre ensemble/kammarmusik” väljs nominerade i samarbete med Sveriges Radio P2. Vinnarna i konstmusikkategorierna utses av en specialjury.

Övriga nominerade i konstmusikkategorierna var

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – MINDRE ENSEMBLE/KAMMARMUSIK

Mattias Sköld – St John Passion [Manus]
Paula af Malmborg Ward – Vidder [Manus]
Per Mårtensson – Stråktrio [Manus]
Sol Andersson – Helix [Manus]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – STOR ENSEMBLE/OPERA

Albert Schnelzer – Tales from Suburbia [Gehrmans Musikförlag]
Anders Hillborg – Beast Sampler [Edition Peters]
Katarina Leyman – Klarinettkonsert [Manus]
Mats Larsson Gothe – Blanche och Marie [Manus]