2016-03-01
Foton: Martina Holmberg, Georg Oddner

Börtz och Borisova-Ollas får pris av Musikföreningen i Stockholm

Musikföreningen i Stockholm har delat ut tonsättarstipendier sedan 1936, och har beslutat att i år dela ut två stipendier på vardera 40 000 kronor, till tonsättarna Victoria Borisova-Ollas och Daniel Börtz. Stipendierna delas ut vid Musikföreningens årssammankomst fredagen den 20 maj 2016.

Victoria Borisova-Ollas, Stockholm, får stipendiet med motiveringen:

En stor modern tonsättare som med sin musikaliska bredd inte minst berikar repertoaren för kör och orkester.

Daniel Börtz, Kungsängen, får stipendiet med motiveringen:

För en lång och rik tonsättargärning där verk för röster och orkester har en betydande och framträdande plats.

Victoria Borisova-Ollas (f 1969) är född i Vladivostok, Ryssland, men bor sedan 1992 i Stockholm. Hennes musik framförs regelbundet av stora orkestrar över hela världen. 2013 tillägnades hon en tonsättarweekend vid Konserthuset i Stockholm.

Daniel Börtz (f 1943) har komponerat otaliga verk för symfoniorkester, solokonserter och inte minst operor. I januari i ur fick hans opera Medea urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm.

Musikföreningen i Stockholm grundades 1880 av Ludvig Norman & Vilhelm Svedbom som en stor oratoriekör i Stockholm. Efter mer än 100 konserter under ca 40 år avtog konsertverksamheten och 1928 ombildades föreningen till Musikföreningens stiftelse för belönande av svensk tonkonst. Det första stipendiet utdelades år 1936 till Hugo Alfvén och har sedan dess utdelats till mer än 50 av de främsta svenska tonsättarna och med en tonvikt på körmusik. 2015 gick stipendierna till Catharina Palmér och Anders Hultqvist.