2021-10-11
David Huang och Christian Karlsen, 2020-års Musikens Möjliggörare och Gränslandets konstnärlige ledare.
Foto: Nadja Sjöström.

Musikens Möjliggörare 2020 tilldelas Gränslandet – symfonisk fest: Christian Karlsen & David Huang

För elfte gången delar Föreningen Svenska Tonsättare ut priset ”Musikens Möjliggörare” till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik.

2020-års pris tilldelas Gränslandet – symfonisk fest och deras konstnärlige ledare Christian Karlsen och David Huang.

Motiveringen lyder:

2020 års pris för Musikens Möjliggörare går till Gränslandet – symfonisk fest som på kort tid fått stor spridning i såväl sociala som traditionella medier. Genom en intressant mix av klassisk och modern konstmusik har de lockat en stor och även ny publik till sina uppmärksammade konserter. Sedan sommaren 2018 har de tillsammans med några av vår tids bästa musiker och artister skapat unika musikupplevelser för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och tidigare musikaliska erfarenheter. I sitt samarbete med nattklubben Trädgården i Stockholm har de skapat en ny scen för såväl klassisk som modern konstmusik.

Priset Musikens Möjliggörare, instiftat 2010, utdelar Föreningen Svenska Tonsättare till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik. Priset innebär att prismottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50 000 kronor.

– Det är verkligen glädjande och upplyftande att uppmärksammas och lyftas fram för arbete med vår festival Gränslandet – symfonisk fest. Vi hade visionen att fler och särskilt yngre människor önskar att på egna villkor få upptäcka klassiska musiken – ny som gammal – och göra konstformen till sin egen. Känns som det nästan är lite av ett mirakel varje gång festivalen går av stapeln. Vi är ett litet och fantastiskt team, men det är verkligen en utmaning att organisera en produktion av den här storleken utan en institution i ryggen eller permanent finansiering. Då behöver man ibland en extra ryggdunk – och att få den från tonsättarna, som är de verkligt centrala i vår konstform känns extra hedrande, kommenterar Christian Karlsen och David Huang, 2020-års Musikens Möjliggörare och Gränslandets konstnärlige ledare.

–  Vi vill gratulera och hylla Gränslandet för festivalens enastående förmåga att framgångsrikt locka en ny och stor publik att upptäcka ny repertoar. Deras och andras insatser att beställa och framföra ny musik gör kulturlivet vitalt och spännande. Vi behöver beställa mer ny musik!, säger Martin Jonsson Tibblin, ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare.

Om pristagare
Gränslandet - symfonisk fest är festivalen som en helg varje sommar kommer med symfoniorkestern till nattklubben Trädgården i Stockholm. Deras mål är att förmedla symfonisk musik till musikälskare som inte nås av de vanliga konserthusen. Med popkulturella referenser, symfoniska samarbeten med popartister och nutida konstuttryck i en miljö som känns som hemma för den typiska unga stockholmaren visar de besökarna att ”klassisk musik” är till för alla. Festivalen grundades 2017 av dirigenten Christian Karlsen och pianisten David Huang. Sedan sommaren 2018 har de tillsammans med några av vår tids bästa musiker och artister skapat unika musikupplevelser för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och tidigare musikaliska erfarenheter.

Christian Karlsen (1985) är en av vår tids ledande dirigenter med hela världen som arbetsfält och främst känd som en av Europas främsta och mest eftertraktade dirigenter av samtida musik. Karlsen nominerades till DN:s kulturpris 2021 för musikfestivalen ”Gränslandet” och albumet ”Rodrigo, Coll & Harden: Guitar works” och är nu aktuell med att dirigera Tallinn Chamber Orchestra på turné, bland annat på Uppsala Internationella Gitarrfestival på Uppsala Konsert & Kongress. I november leder han årliga Claudio Abbado Konzert i Musikverein Wien med Radio-Symphonieorchester Wien.

David Huang (1988) är den Stockholmsbaserade svensk-kinesiske pianisten som etablerat sig bland landets mest intressanta och framstående unga artister. Han vann Sveriges största tävling för klassiska musiker, Solistpriset 2014 och blev utsedd till Sveriges Radios P2 Artist in residence 2014-2016. Hans fick sitt första stora genombrott i 2012 när han vann prestigefyllda Vera Lotar-Schevchenko International Piano Competition i Yekaterinburg. Sedan dess framträder han ofta som solist, kammarmusiker och med orkestrar såsom Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs symfoniker, Slovakiska Radioorkestern och Gävle Symfoniorkester.

Tidigare pristagare av ”Musikens möjliggörare”
Vattnäs Konsertlada/Anna Larsson och Göran Eliasson/ (2019), Jörgen Pettersson och Mattias Rodrick (2018), Karin Starre (2017), Erik Skagerfält (2016), Martin Lindman (2015), Nils Spangenberg (2014), Maria Sundqvist (2013), Thomas Bjelkeborn (2012), Thomas Liljeholm (2011), Birgitta Tollan (2010), Bengt Holmstrand (2009) och Kjell Englund (2008).

För mer information, se FST:s pressrum.