2018-03-12

Möt 2017 års Järnåkersstipendiat Ylva Lund Bergner i samtal med FST:s ordförande Martin Jonsson Tibblin

Stort grattis Ylva till det fina priset!

--- Tack ska du ha! Det var oväntat men väldigt roligt. Järnåkerstipendiet är ett av de finaste kompositionspriserna i Sverige och det betyder väldigt mycket för mig att få det. En stor ära.

 

Kan du berätta om verket ”Achenar"? 

---- 'Achenar' är skrivet för ensemble Faint Noise som beställde det 2013. Det är ett väldigt personligt stycke eftersom ensemblen gärna ville att det skulle bygga på ett minne. Jag fick därför utgå ifrån några starka minnesbilder och fastnade för en plats som betydde mycket för mig som barn: en övergiven fruktträdgård. Hemliga och privata platser har nog alltid varit viktigt för mig och jag var otroligt fascinerad av boken 'Den hemliga trädgården (The secret garden)' som barn. Till stycket 'Achenar' använde jag ljud som påminde mig om den övergivna trädgården såsom grus och stenar, torra löv och grenar, vatten och luft, och mycket mer. Stycket har fått den titel den har på grund av att jag och mina syskon brukade återberätta historier för varandra därute i naturen. Den starkaste historien kom från den grekiska mytologin och handlade om hur en ung pojke, solgudens son Faeton, var nära att bränna upp hela jorden när han lånade gudens solvagn. För att rädda världen dödades han av Zeus och hans kropp föll ner i floden Eridanus. Floden blev en stjärnbild, där den starkast lysande stjärnan heter Achenar. Den stundvis knastriga ljudbilden och det lite melankoliska tonläget kommer från den här bakomliggande historien. Andra tankar jag hade med stycket var att ensemblen var en kropp, ett instrument, som gemensamt skapade en ljudvärld.

 

Vad planerar du härnäst?

--- Just nu så skriver jag på ett nytt stycke för ensemble Neo som ska spelas på Klangfestivalen i Köpenhamn i juni. Jag har rätt fullt upp framöver. Bland annat en komposition för Copenhagen Piano Quartet som ska spela på Roskilde Kammarmusikfestival och ett stycke för den svenska violinisten Karin Hellqvist.  Jag ska också skriva musik för den svensk-norska duon TØ. Till hösten ska jag skriva ett monodrama som ska framföras av den dansk-vietnamesiska sångerskan Ly Tran, som också är den som står bakom både text och idé. Den ska handla om vietnamesiska båtflyktingar efter kriget och deras minnen. Jag har många spännande projekt att se fram emot!

 

Till sist, vad tänker du göra för prispengarna?

--- Ja, det är en bra fråga. Jag har inte riktigt hunnit tänka ut något särskilt som jag vill göra. Jag är ju frilansare så jag kommer nog först och främst att bara unna mig en arbetspaus utan stress! Men en oväntad summa pengar är alltid välbehövt så de ska nog komma till användning.

 

Den 19 mars framförs det prisbelönta verket Achenar på Svensk Musikvår. Läs mer här.