2022-12-05
Bildcollage: Stim.
Stim informerar

Med anledning av Stims extrastämma 12 december

Vi påminner om Stims två webbinarier, 6 december kl. 16-17 och 7 december kl. 8.30-9.30. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter via webbinariets chat.

Parallellt med etablering av Stimsfären, i syfte att med samlade insatser främja musikens mångfald och skapa maximalt värde for anslutna musikskapare och förlag, har Stim, i nära dialog med FST, SKAP och Musikförläggarna, bedrivit ett omfattande utvecklingsarbete med att ta fram en ny övergripande ordning för direkta stöd till marknadsmässigt eftersatta musikområden. 

Dagens stödsystem är resurskrävande, kostsamma och har varit ifrågasatta under en lång tid. Våra analyser visar att nuvarande stödordning har stora brister i effekt, spridning, träffsäkerhet och transparens. En stor del av stödet går idag till utländska rättighetshavare och dödsbon. I undersökningar av avräkningsdata ser vi att stödet inte främjar musikaliska uttryck på̊ marknadsmässigt eftersatta musikområden tillräckligt träffsäkert. Den nya modellen fokuserar på det sammanhang då verk framförs eller tillgängliggörs, dvs arrangörer och framförandescener med tydlig mångfaldsprägel. 

Stims styrelse har, mot bakgrund av ovanstående, kallat till en extra föreningsstämma den 12 december och beslutat att rösta om en avveckling av Stims graderingssystem från och med den 1 januari 2024, och samtidigt presentera en inriktning för en ny stödordning. Läs mer här

Arbetsgruppen inom Stim kommer att fortsätta samarbetet och konkretisera behovet och skapa en målbild för de stöd som ska komma med en ny stödordning, under vinter och vår 2023. Det finns inom gruppen en samlad övertygelse att en modell som bygger på inkludering, träffsäkerhet och transparens kommer att göra verklig skillnad för både en musikalisk bredd och återväxt inom svenskt musik. På stämman i maj kommer arbetet i gruppen avrapporteras och de delar som är konkretiserade presenteras.

Stims informationswebbinarier
Stim arrangerar två webbinarer med fördjupande information om avvecklingen av graderingen och Stimsfärens arbete med den nya stödordningen. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter via webbinariets chat. För att så många som möjligt ska ha möjlighet att delta, ordnas två webbinarier: tisdagen den 6 december kl. 16-17 och onsdagen den 7 december kl. 8.30-9.30. För mer information och anmälan, se här.

Inför Stims extra föreningsstämma
Läs mer om extrastämman för dig som är medlem med rösträtt här (inloggning krävs). 

Vi hänvisar till Stim för vidare information och Sofie Marin, chef för Stims musikfrämjande verksamhet, e-post: sofie.marin@stim.se