2013-02-18

Körlegenden Eric Ericson har avlidit

En av de viktigaste personerna bakom det svenska körundret har gått bort. Eric Ericson, som valdes in som passiv medlem i FST 1974 och som hedersmedlem 1983, räknas som en av vår tids främste kördirigenter och den som fört upp svensk körsång internationellt.

Tonsättaren Thomas Jennefelt, tidigare ordförande i FST och sångare i Eric Ericsons kammarkör, säger i en intervju med Sveriges Radio:

Han har ju naturligtvis betytt oerhört mycket. Han har i sin pedagogiska gärning betytt mycket. Det finns adepter till Eric över hela världen - som startat egna kammarkörer och som fört upp den professionella körsången på nivåer som inte var möjliga utan Erics insats.

Eric Ericson har bland annat lett Radiokören och Sångsällskapet Orphie drängar. Han var lärare i kördirigering vid Musikhögskolan i Stockholm och startade Kammarkören, senare Eric Ericssons kammarkör, som han var konstnärlig för ledare fram till sin död. Eric Ericson har fått ta emot en rad priser och utmärkelser, bland annat Nordiska rådets musikpris 1995 och som ende svensk har han fått ta emot Polarpriset, 1997. Han blev 94 år.