2014-02-11
FST i Bryssel

En aktiv roll i Europa

”Say yes to culture” är kampanjen som uppmanar Europas musikskapare att ta chansen att påverka framtidens upphovsrätt. Bakom uppropet ligger ECSA (European Composer and Songwriters Alliance) som samlar Europas tonsättare, kompositörer och textförfattare.

FST spelar en aktiv roll i ECSA, Martin Q Larsson är vicepresident i ett av ECSAs tre pelarben – ECF (European Composers Forum) – som samlar de europeiska tonsättarna inom konstmusikområdet. De två andra pelarna är APCOE som samlar populärmusikens upphovsmän samt FFACE som samlar film- och audiovisuella kompositörer.

– ECF driver bland annat orkesterprojektet ECCO (European Contemporary Composers Orchestra) och ett databasprojekt som handlar om att tillgängliggöra samtida musik i pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar, berättar Martin Q Larsson. Nästa fråga på ECFs agenda är att lyfta de socio-ekonomiska villkoren för kompositionsarbete. Det finns bland annat planer på en europeisk undersökning av arvodesnivåer för beställningsverk, som jag hoppas blir verklighet inom kort.

Som vicepresident i ECF är Martin Q Larsson även medlem i ECSAs styrelse. På fredag den 14 februari håller ECSA årsstämma där riktlinjerna för kommande års verksamhet ska klubbas. Martin Q Larsson tror att gemensamma frågor som Europas omfattande nedskärningar inom hela kulturområdet kommer få ökat fokus. Situationen idag är kritisk och förhoppningarna är att en samlande organisation som ECSA kan spela roll på EU-nivå, bland annat genom att stimulera EU-politikerna till att driva kulturområdets och musikens frågor. En ytterligare tung uppgift blir att kartlägga Europaparlamentets sju politiska gruppers kulturpolitik inför EU-valet i maj.

– Arbetet i ECF och ECSA är enormt viktigt och påverkar våra nationella förhållanden mer än vi ibland tror här i Sverige. Jag hoppas att alla tar chansen att påverka genom att delta i ECSAs upprop, där man kan fylla i en enkät från EU som handlar om att reformera upphovsrätten. Enkäten kan besvaras fram till den 5 mars. Sen hoppas jag att alla tar chansen att rösta i EU-valet så småningom, avslutar Martin Q Larsson.

Mer information inför EU-valet kommer att publiceras på hemsidan under våren.