2018-03-28
Foto: Agnes & Lupus

#FST100 Tonsättarweekend på Dunkers kulturhus 13-14 april

Den 13 och 14 april arrangeras en manifestation för konstmusiken på Dunkers kulturhus i Helsingborg med uruppföranden, workshop och samtal. The Riot Ensemble, en av England främsta kammarmusikensembler gästar med uruppföranden beställda av Musik i Syd.

Tonsättarhelgen på Dunkers kulturhus är en hyllning till den samtida konstmusiken och bjuder på musikframträdanden av essens:1, The Riot Ensemble och Musica Vitae med verk av Asta Hyvärinen, Marcela Lucatelli, Ansgar Beste, Aaron Einbond, Georgia Rodgers, Donghoon Shin, Andrea Tarrodi och Arnold Schönberg.

Musiken som The Riot Ensemble kommer att uruppföra ingår i ett beställningsverksprojekt där Musik i Syd valt ut tre tonsättare från Storbritannien och tre från Norden. Tonsättarna samlades för första gången under konstmusikfestivalen Nordic Music Days 2017 på Southbank Centre i London och har sedan arbetat under året.

– Att få möjlighet att initiera nya internationella musikplattformar och samarbeten är värdefullt för tonsättare. I höstas var vi, tillsammans med Nordiska komponistrådet och Musik i Syd, arrangörer av Nordiska Musikdagar i London och nu blir det spännande att få höra slutresultatet i Helsingborg, säger Martin Jonsson Tibblin, ordförande för Föreningen Svenska Tonsättare.

Därtill firas hundraåringen FST genom uruppförande av Andrea Tarrodis Acanthes med Växjös internationellt renommerade kammarorkester Musica Vitae med Malin Broman (viola) och Pekka Kuusisto (violin) samt en konsert med duon essens:1 – Ian Peaston och Per Johansson. Programmet innehåller också ett rundabordssamtal om samtida konstmusikens roll i samhället med bland andra Fredrik Wetterqvist, ständige sekreterare Kungl. Musikaliska akademien, Karin Karlsson, programchef Malmö Live och Martin Jonsson Tibblin.

– Musik i Syd har en stark lokal och regional förankring i Skåne-Kronoberg. Det är med stor glädje vi noterar hur vårt arbete uppmärksammas som angeläget, nationellt och internationellt, i vår ambition att skapa förutsättningar för våra frilansmusiker och tonsättare att exponeras utomlands och få nya nätverk, säger Peter Wilgotsson, verksamhetschef Festivaler och Internationella relationer vid Musik i Syd.

#fst100 tonsättarweekend görs i samarbete med Dunkers Kulturhus, Musik i Syd, Helsingborgs Kammarmusikförening och Föreningen Svenska Tonsättare och ingår i #fst100.

Program
Fredagen den 13 april
kl. 19. 00 essens:1

Lördagen den 14 april
kl. 13.30 Välkomstord av Martin Martinsson, vd Musik i Syd 
kl. 13.30 Panelsamtal
kl. 15.00 The Riot Ensemble
kl. 19.00 Musica Vitae med Malin Broman (viola) och Pekka Kuusisto (violin). 

För hela programmet och medverkande se här