2015-10-16
Västerås Sinfonietta nedläggningshotad

En stöttepelare för den samtida konstmusiken

Västmanlandsmusiken meddelade 10 oktober planer på neddragningar, vilken kan innebära att Västerås Sinfonietta läggs ner. Frågan behandlas vid nästa styrelsemöte 3 november, och har givit upphov till starka reaktioner nationellt och internationellt.

Det vore en stor förlust för svenskt musikliv om Västerås Sinfonietta läggs ner. Orkestern har sedan många år främjat den samtida konstmusiken, och med hustonsättare som Andrea Tarrodi och Britta Byström gjort en mängd kompositionsbeställningar, uruppföranden och skivinspelningar, med lysande recensioner i press och media. Västmanlandsmusiken har också varit en föregångare inom det nationella samarbetet inom samtida musik, genom projekt som Interaktion och Artists in Motion, och genom att stödja gränsöverskridande verksamheter som Nya Perspektiv, Uruppförandeklubben och Norbergsfestivalen.

Västmanlandsmusikens uppdrag är att stödja och utveckla musik- och danslivet i Västmanland, genom att arrangera och förmedla konserter och dansföreställningar och genom att stödja arrangörer och andra som arbetar med musik och dans. Den omfattande musikverksamheten med barn och ungdom, konserter runtom i Västmanland och insatser för att främja ett musikliv utanför centralorten, är essentiella för att vidmakthålla och utveckla ett mångfaldigt kulturutbud i hela länet.

I Sverige ägs oftast orkestrar och operahus av kommunala eller regionala huvudmän, eller kombinationer av båda. Detta innebär att lokalt/regionalt valda politiker självständigt kan styra ramarna för musikinstitutionens verksamhet, något som ytterligare förstärktes av samverkansmodellen. Det innebär också att det ligger inom de lokalt folkvalda politikernas eget ansvar, att vid behov omdisponera sin ekonomi för att öka eller minska budgeten för de olika verksamheter som ingår i den flora av tjänster medborgarna erhåller för sina skattepengar.

Det finns ingen anledning att bevara en orkester bara för att har funnits i 130 år. Det finns ingen anledning att bevara en orkester bara för att ge arbetstillfällen för ett antal musiker. Men själva syftet med välfärdssamhället – den modell vi har i Europa – är att medborgarna via skattsedeln tillsammans stöder ett antal verksamheter till gagn för dem själva, med små möjligheter att bära sig i en marknadsekonomi. Till exempel vägar, sjukhus och musikverksamhet. Det är det vi ska ha en orkester till; att bibringa stadens, länets och landets invånare musik av hög kvalitet.

Tredje november förväntas Västmanlandsmusikens politiskt tillsatta styrelse bestämma sig för hur man vill gå vidare. Det är en nödvändighet för styrelsens något naggade trovärdighet att nu kunna presentera ett eller flera genomtänkta alternativ, som är ekonomiskt långsiktigt hållbara, samtidigt som de tillfredsställer Västeråsbornas rättmätiga krav på tillgång till högkvalitativ kultur.

Kanske tar man intryck av medborgarnas folkstorm. Kanske kan landstinget förmås att ta ett bredare ansvar. Kanske finns där en fjärde väg att gå, som ingen ännu upptäckt. Frågan är inte utagerad och blir det inte ännu på ett tag.

Västmanlandsmusiken står inför ett vägskäl, och vi hoppas att de tänker efter flera varv innan de går till ett väl genomtänkt beslut.

Martin Q Larsson
ordförande FST


Uppdatering 20 oktober 2015

Vid Västmanlandsmusikens styrelses AU-möte beslutades att istället inrikta sig på alternativ 1: Kraftig nedskärning av hela verksamheten med syftet att minska kostnaderna. Västerås Sinfonietta blir därmed tillsvidare kvar, om styrelsen bifaller förslaget.
Läs mer i Västmanlandsmusikens pressmeddelande.