Djuro Zivkovic tilldelas Järnåkerstipendiet 2020
Stiftelsen Saltö, inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. 2020 års Järnåkerstipendium tilldelas tonsättaren Djuro Zivkovic för verket Citadel of Love (2019/2020). Sveriges största kammarmusikstipendium om 100 000 kronor offentliggörs traditionsenligt den 5 januari för att hedra Erik Järnåkers storartade insatser för musiklivet.
Juryns motivering lyder:
Citadel of Love är ett djupt personligt verk som skapar en unik och intim atmosfär. Pianots berättande röst tillsammans med de andra sex instrumenten, som subtilt adderar vokalröst såväl som slagverksinstrument, för lyssnaren genom ett inre drama av intensitet och fullhet.
Verket uruppfördes i Konserthuset Stockholm den 9 mars 2020 av Norrbotten NEO under ledning av Petter Sundkvist. Camilla Lundberg skrev i Dagens Nyheter:
Med eterofoniska vokaliser i rätta händer transporteras lyssnaren till ett sagoland, här in i Zivkovics bysantinska klangkatedral. Hans tonspråk, format och färgat av mysticism och rituell liturgi, är ett välkommet tillskott till modern konstmusik i Sverige. Det är yppigt och uttrycksfullt i ett hänryckande möte mellan andlighet och fantasy.
Sedan han tilldelades världens största tonsättarpris The Grawemeyer Award 2014, är Djuro Zivkovic en av Sveriges mest spelade tonsättare internationellt. Han är framförd av orkestrar som Royal Concertgebouw Orchestra, Sydney Symphony, New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra såväl som ensembler som Klangforum Wien och Ensemble Modern.
Även om Zivkovic alltid haft en stark koppling till den centraleuropeiska ljudvärlden, har hans främsta inspiration och konstnärliga incitament alltid sprungit ur hans tro och den bysantinska musiken han upplevde i sin barndoms Serbien. Baserad på mystikern St. Symeon Den Nya Teologens Uppenbarelser skrev han operan Bogoluchie 2018 för munkarna från klostret i Kovilj, norska BIT20 ensemblen och dirigenten Christian Karlsen.
Just nu skriver han ett nytt orkesterverk för Bielefelder Philharmoniker. För mer information, se https://www.zivkovic.eu/.
I år ställdes den årliga kammarkonserten till Erik Järnåkers minne på Musikaliska i Stockholm på Trettondagsafton in och Stiftelsen Saltö valde att presentera stipendiaterna i varsin live-inspelad video. Årets tre stipendiater framträder och samtalar med Saltöstiftelsens ordförande Anna Lindal utan publik i Kungl. Musikaliska akademiens ledamotssal.
Kristina Winiarski framför sats 2 ur Gabriel Faurés cellosonat nr 2, vid pianot Peter Friis Johansson.
Johannes Schantz framför sats 1 ur Ottorino Respighis violinsonat i h-moll, vid pianot Gustav Schantz.
Tonsättaren Djuro Zivkovic berättar om sitt verk Citadel of Love för kammarensemble och delar av verket presenteras i en video med Norrbotten NEO under ledning av Petter Sundkvist. Se här.
Programmet med stråkstipendiater finns att ses på Kungl. Musikaliska akademiens webbsida och årets kammarmusikstipendiat presenteras här.
Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium är Sveriges största kammarmusikstipendium. Sedan 2009 har Saltöstiftelsen, inrättad av industrimannen och musikälskaren Erik Järnåker, delat ut Järnåkerstipendier för att premiera betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Varje år tilldelas en tonsättare 100 000 kr i stipendiesumma för ett kammarmusikverk komponerat under de senaste 10 åren. Tonsättarstipendiet syftar till att spänna över kammarmusikområdets hela bredd. Årets jury har bestått av Madeleine Isaksson, Aaron Holloway-Nahum och Jennah Vainio som valt bland anonymiserade nomineringar och ansökningar. Saltöstiftelsen administreras av Kungl. Musikaliska akademien och Föreningen Svenska Tonsättare.
Tidigare tonsättarstipendiater
2019 Karin Rehnqvist, Blodhov
2018 Jenny Hettne, A swarm came in from the dark
2017 Ylva Lund Bergner, Achenar
2016 Kent Olofsson, Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm, ...et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin, Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tan, In our image, in our likeness
2011 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogo
2008 Mikael Edlund, Solo
Stiftelsen Saltö bildades år 1967 av den musikintresserade industrimannen Erik Järnåker (1904-1992). Syftet var att ”bereda inom svenskt musikliv praktiskt, vetenskapligt och pedagogiskt verksamma människor tillfälle till rekreation eller sådant studiearbete eller skapande arbete, som de gynnsamma betingelserna kan stimulera till" (citat ur Stiftelseurkunden) och det skedde i det som kom att kallas Saltögården. Då Saltögården inte gick att driva på ett ekonomiskt hållbart sätt omvandlades Stiftelsen Saltö år 2009, enligt donatorns vilja, till en stipendiestiftelse med uppgift att dela ut stipendier till tonsättare av kammarmusik och stråkmusiker vid landets musikhögskolor. Stiftelsen Saltö administreras av Kungl. Musikaliska akademien och Föreningen Svenska Tonsättare.