2013-12-03
Djuro Zivkovic
Bildkälla: University of Louisville
"Instrumental kantat" prisbelönad

Djuro Zivkovic får ett av världens största musikpriser

Den serbiskfödde tonsättaren Djuro Zivkovic, medlem i FST, har vunnit ett av världens största musikpriser: det prestigefyllda 2014 University of Lousville Grawemeyer Award om 100.000 amerikanska dollar.

Den 38-årige Zivkovic får priset för On the Guarding of the Heart, en komposition för kammarorkester, som "tar oss med på en väldig känslomässig resa på relativt kort tid, och rör sig då genom många landskap från den mystiska, stämningsfulla öppningen fram till den extatiska finalen", enligt kompositionskollegan Marc Satterwhite, som är ansvarig för priset.

– Kompositören utnyttjar också på ett underbart sätt färgerna i 14-mannaensemblen. Instrumenten används på fascinerande sätt, både traditionellt och på andra sätt ... för att forma klangen av en onaturligt och ekande skönhet, fortsätter Marc Satterwhite.

Djuro Zivkovic beskriver stycket som en "instrumental kantat", inspirerad av Bachs religiösa musik. Dess huvudtema är behovet av att gå tillbaka till sig själv. Han säger:

– Det handlar om hårt uppnådd avskildhet, om stillhet och vaksamhet, det handlar om ensamhet och exil.

Zivkovic är född i Belgrad 1975 och har bott i Stockholm sedan 2000. Han är verksam som violinist och violast - med ett särskilt intresse för improvisation – och har både studerat och undervisat vid Kungliga Musikhögskolan.

Österrikiska ensemble Klangforum Wien uruppförde On the Guarding of Heart  i november 2011 i Belgrad. Verket har också spelats i Wien och Bergen.

University of Louisville delar varje år ut fyra Grawemeyer Awards för framstående insatser i musikkomposition, "världsordning", psykologi och pedagogik. Universitetet och Louisville Presbyterian Theological Seminary ger tillsammans en femte utmärkelse i religion. Årets utmärkelser är på vardera 100.000 amerikanska dollar.

Det första Grawemeyerpriset i komposition delades ut 1985 till den världsberömde polske kompositören Witold Lutosławski för hans Symfoni nr. 3. Sedan dess har priset vunnit internationellt erkännande som en av de främsta kompositionsutmärkelserna i världen. Bland tidigare pristagare märks bland andra John Adams, Louis Andriessen, Tan Dun, György Ligeti, Kaija Saariaho och Esa-Pekka Salonen.

För mer information, se www.grawemeyer.org.