2014-05-12
Nätverksskapande över gränserna

Cirkusmöte med tonsättare

Cirkus Cirkör och Föreningen Svenska Tonsättare träffades måndagen den 31 mars på Subtopia i Alby för att diskutera gemensamma nämnare och möjligheter till samarbeten.

Vad har nycirkus och konstmusik gemensamt? Viljan att samarbeta och utforska det här nya, gemensamma fältet fanns redan inför mötet. Det fanns också en smittande nyfikenhet i båda lägren som satte ribban högt redan från start. Efter ett antal snabba diskussioner i små grupper om tre eller fyra personer kunde vi snabbt utarbeta ett antal gemensamma värderingar, behov och likheter i våra konstnärliga arbetsprocesser.

Vi önskar oss en gemensam konstnärlig process där det klingande och sceniska uttrycket är jämställt. Där man utmanar sig själv såväl som rådande konventioner. Där arbetet är gränslöst, och processen ett verkligt samarbete mellan tonsättare och cirkusartist. 

Hur skall då det konstnärliga samarbetet se ut? Eftersom fälten är nya för varandra uttrycktes behovet av att lära känna varandras uttryck och processer. Tid är en viktig parameter, vilket alla kunde instämma i. Möjliga vägar att närma sig varandra kan vara genom improvisation, nya nätverksbygganden med delaktighet i processer och tidigare arbeten online – men vi diskuterade även vikten av att knyta våra konstnärliga utbildningar närmare varandra. 

Vilka resurser finns redan i dagsläget, och vad kommer vi att behöva för att kunna gå vidare med det här, och öppna upp för fler intresserade? Grupperna föreslog att arrangera en internationell konstnärlig ”konferens”; att använda den traditionella konferensformen, men istället för föreläsningar och paneldebatter, ha föreställningar och workshops. Man underströk också vikten av kunskapsinsamling. På sikt behövs även sådant som residensplatser, gemensamma kurser och labbsituationer, samt en konstnärlig manifestation för det gemensamma arbetet i form av en biennal. En poetisk vision efterlystes dessutom, vilket inte är en dålig start för en så här kort och kärnfylld sammandrabbning med en handfull engagerade tonsättare och cirkusartister.

Vi är redan många ser fram emot en fortsättning på samtalen, och nya, gemensamma uttrycksmöjligheter för konstmusiken och nycirkusen!

Magnus Bunnskog
Tonsättare