2014-10-17

Christ Johnson-priset till Tommie Haglund

Stora Christ Johnson-priset om 180 000 kr utdelas årligen av Kungliga Musikaliska Akademien till ett orkesterverk komponerat under senare år. 2014 går priset till tonsättaren Tommie Haglund för hans cellokonsert Flaminis Aura, med motiveringen: ”Med befriande allvar och personligt tilltal bjuder Tommie Haglund in lyssnaren till sitt poetiska universum. Cellokonserten Flaminis Aura är musik som söker sig framåt med en alltid närvarande sångbarhet.”

Tommie Haglund är född i Kalmar 1959, men bor numera i Halmstad. Hans musik framförs över hela världen och han är också en internationellt efterfrågad föreläsare. Haglund har studerat klassisk gitarr i Sverige, Danmark och Storbritannien, samt komposition i Göteborg och London. Han har influerats av musik av Frederick Delius och John Dowland och har komponerat kammarmusik, verk för orkester och för kör. Han har erhållit ett flertal priser, bland annat för verket Röstens dotter, beställt till den Heliga Birgittas 700-årsjubileum 2003. Verket belönades av Musikförläggarna som Årets mest betydande seriösa verk.

Kommande framföranden inkluderar bland annat kammarmusik med musiker ur Philadelphia Orchestra och New York Philharmonic samt Serenata per Diotima med Malmö Symfoniorkester som kommer att spela in verket på CD, tillsammans med cellokonserten Flaminis Aura. För närvarande arbetar Tommie Haglund bland annat med en symfoni, ett orgelverk samt en pianokonsert för Niklas Sivelöv. Sveriges Television har tidigare uppmärksammat Tommie Haglund med en dokumentär om honom och hans verk.

Christ Johnson-priset är ett svenskt musikpris instiftat 1958. Priset ges till tonsättare och är indelat i två klasser, det stora och det mindre priset. En prisnämnd vid Kungliga Musikaliska Akademien utser pristagarna, i allmänhet inom samtida konstmusik. Priset delas ut av H. M. Konungen vid Kungl. Musikaliska akademiens högtidssammankomst den 24 november.