2014-01-24

Bidragsbeslut äventyrar Stockholms musikklimat

FRIM (Föreningen för Friimproviserad Musik) och Samtida Musik är två arrangerande musikföreningar som sedan lång tid kontinuerligt arrangerat konserter i stockholmsområdet. Tillsammans med flera andra aktörer är de även drivande bakom Sound of Stockholm, en festival som lovordats för sitt innovativa sätt att presentera konstmusik för en allt större publik, och som utgör en viktig plattform för internationellt kulturutbyte inom konstmusikområdet. Både FRIM och Samtida Musik har alldeles nyligen fått del av Stockholms Stads Kulturbonus vilket tillfaller aktörer i det fria kulturlivet som lyckats öka sina publiksiffror och biljettintäkter.

Stockholm Stads Kulturförvaltning har i sin senaste beslutsomgång överraskande beslutat att avslå ansökan om stöd från just dessa två föreningar, något som medför allvarliga konsekvenser för möjligheten att arbeta långsiktigt, såväl med festivalen 2014 som med den ordinarie programverksamheten. Än mer alarmerande är detta eftersom det också riskerar att äventyra den statliga medfinansieringen.

Föreningen Svenska Tonsättare kan inte nog understryka vikten av den verksamhet FRIM och Samtida Musik bedriver inom sina respektive genrer. Utan dessa två mycket kompetenta och specialiserade aktörer skulle varken improvisationsmusiken eller den nyskrivna kammarmusiken ha någon given plattform i Stockholmsområdet.

Vi hoppas nu att Kulturförvaltningen beaktar de långsiktiga konsekvenserna för arrangörsföreningarna inom det konstmusikaliska området inför nästa bidragsomgång, så att både FRIM och Samtida Musik kan fortsätta den unika verksamhet de bedriver, och att festivalen Sound of Stockholm fortsatt ska kunna erbjuda stockholmarna svensk och internationell konstmusik på hög nivå.

 

Martin Q Larsson

Föreningen Svenska Tonsättare