2013-04-26

Arkvik och Backman på Boliviaturné 26 april-6 maj 2013

Unikt samarbete!
Idag inleds projektet Intercambio, ett unikt svenskt - sydamerikanskt samarbete. Stockholms Saxofonkvartett i samarbete med The Taky Contemporary Ensemble. Två ledande ensembler inom den nutida konstmusiken.

Boliviansk nutida konstmusik har oss veterligen inte framförts i Sverige tidigare och spridningen av svensk nutida konstmusik i Bolivia känner vi heller inte till. Med på turnén är även tonsättarna Ylva Q Arkvik och Catharina Backman som tillsammans med Stockholms Saxofonkvartett varit med och planerat turnén. De har komponerat musik för båda ensemblerna. 

Ensemblerna har själva valt tonsättare från olika generationer och med olika estetiska uttryck. Kompositörer är Ylva Q Arkvik, Catharina Backman, Gastón Arce Sejas, Maria Teresa Gutiérrez, Daniel Alquizaleth Ramirez, Arne Mellnäs, Jan W Morthenson, Karin Rehnqvist, Daniel Nelson, Csaba Deak och Victor Lisinski. Ensemblerna kommer att spela både tillsammans och var för sig.

Den 13 – 16 september 2013 får den svenska publiken möjlighet att ta del av samarbetet då de bolivianska musikerna besöker Sverige. Projektet genomförs med stöd av Statens musikverk. De svenska beställningsverken har finansierats med medel från Kulturrådet. 

Läs mer på Stockholms Saxofonkvartetts hemsida.