2018-09-26
foto: Marcus Wrangö

100-åringen FST hyllas i två konserter på Konserthuset 29 september

Föreningen Svenska Tonsättare (FST) grundades 1918 av ett trettiotal av sekelskiftets verksamma tonsättare, däribland Wilhelm Stenhammar och Helena Munktell. Ändamålet var och är att tillvarata svenska tonsättares konstnärliga, ekonomiska och sociala intressen. Den 29 november uppmärksammas FSTs 100 år-jubileum med två konserter i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm. Konserterna har fri entré och spelas in och sänds i SR P2 den 12 oktober 2018.

Radiokören hyllar svensk körmusik

Lördag 29 september 2018
kl 15.00 - ca kl 16.00

Körmusiken hör till den svenska paradgrenen i den moderna musikhistorien. Dels givetvis genom en rad storartade tonsättare på området, men också för att instrumentet, körerna, håller en ojämförligt hög nivå i Sverige. 

I frontlinjen för körsång i den absoluta världstoppen hittar vi Radiokören, som här i ett rikt varierat program fångar mycket av det som gjort att vi talar om ”det svenska körundret” – inom såväl komponerandet som utförandet. Radiokören leds av internationellt framgångsrika svenska dirigenten Sofi Jeannin, som är ny chefdirigent för BBC Singers. Hon var tidigare chefdirigent för franska radiokören.

Nyskapande kammarmusik

Lördag 29 september 2018
kl 20.00 - ca kl 22.00

I detta kammarmusikprogram med liveelektronik, träblåsare, sång och slagverk möts generationer av tonsättare, och ofta handlar det om musik skriven speciellt för de medverkande musikerna. Musiken framförs också av några av våra mest framstående och namnkunniga artister inom den nya musiken.

De flesta verken är komponerade de senaste 15 åren, men vi hör även några verk från 1970- och 80-talet. Nestorn bland tonsättarna i just den här uppställningen, Lars-Gunnar Bodin (född 1935), inleder det fantasifulla och omväxlande jubileumsprogrammet. 

Konserterna arrangeras som ett samarbete mellan Föreningen Svenska Tonsättare, Konserthuset Stockholm, Radiokören och Sveriges Radio.

För mer info och program: www.konserthuset.se

Radiokören