Hoppa till huvudinnehåll
ORGANISERAR SVENSKA TONSÄTTARE SEDAN 1918

Pristagarna i Framtidens Musikpris 2016

Lead
Framtidens Musikpris arrangeras av Riksförbundet Unga Musiker i samarbete med FST och en rad andra musikorganisationer. Priset tilldelas dem som skapar möjligheter för en framtida musikalisk mångfald: pedagoger, organisationer och ensembler, samt till egna initiativ skapade av barn och unga.

body

2016 års vinnare är:

  • Bästa Ungdomsinititativ: Pointed Tongues av musikstuderanden Elias Lang, Ockelbo
  • Enaståede Pedagogisk Gärning: körpedagogen Daniela Nyström, Örnsköldsvik
  • Nyskapande Innovativt Projekt: musikgruppen Sallyswag

– En av Föreningen Svenska Tonsättares främsta uppgifter är att främja den svenska musikkulturen och den musikaliska mångfalden, och genom vårt deltagande i Framtidens Musikpris vill vi tillförsäkra oss om den framtida återväxten för musiklivet, säger Martin Q Larsson, ordförande för FST. Föreningen har i detta syfte under många år drivit Stenhammarprojektet, där svenska tonsättare arbetar kreativt med ungdomar i gymnasiet. Under 2016 planerar vi att utvidga projektet till att omfatta fler åldersgrupper och aktiviteter. Parallellt med detta arbetar vi för att införa komposition som ordinarie ämne vid svenska kulturskolor, och ett pilotprojekt förväntas inledas 2017.

Syftet med Framtidens Musikpris är att lyfta fram behovet av satsningar på musikskapande för barn och unga. Pristagarna har valts ut genom en riksomfattande nomineringsprocess i kombination med ett juryarbete med representanter från prisets samtliga samarbetsorganisationer, FST har representerats av tonsättaren och pedagogen Christopher Elgh. Vinnarna erhåller 20 000 kronor var vid en ceremoni den 23 augusti på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Framtidens Musikpris arrangeras av Riksförbundet Unga Musikanter, i samarbete med FST, Kulturskolerådet, Swedish Music Hall of Fame, SKAP, Musikförläggarna, Musikverket, SYMF, Svensk Scenkonst, Lärarförbundet och Stims promotionnämnd.

Läs mer på www.framtidensmusikpris.se

Prismotiveringar Framtidens Musikpris 2016

Bästa Ungdomsinitiativ

ELIAS LANG med Pointed Tongues, Ockelbo
Pointed Tongues är en musikal vars initiativ helt bygger på ungas eget musikaliska skapande. Musikstuderande Elias Lang har utifrån en idé skrivit och komponerat musik, skrivit text och arrangerat, repeterat samt satt samman ensemble för musikalen. Tillsammans med ett 30-tal unga från högstadiet och gymnasiet har musikalen sedan framförts vid mycket uppskattade föreställningar på skolor. Gärningen äger än större aktualitet och betydelse då handlingen byggs upp runt HBTQ-frågor. Med en stor förmåga att ta till vara på musikens inneboende kraft har Elias Lang tagit ett initiativ som skänker respekt och glädje.

Enastående Pedagogisk Gärning

DANIELA NYSTRÖM, körpedagog, Örnsköldsvik 
Daniela Nyström är musiklärare och körpedagog som under mer än 20 år byggt upp en körverksamhet som genom hennes gärning fått en hel bygd att sjunga. Hennes pedagogiska arbete med ungas gemensamma sjungande sträcker sig från fyraåringar upp till gymnasiet. Där tas gemensamt ansvar för en helhet i körens utveckling och genom att låta yngre och mindre erfarna sångare musicera tillsammans med de äldre skapas personliga och musikaliska möten. Barnkammarkören, Femenalen, Killkören samt Barnkören Sånglust har rönt stor uppskattning såväl i Sverige som internationellt. Med handlingskraft tar hon sig an de som saknar självförtroende genom att starta upp “Jag kan inte sjunga-kören” – som efter några repetitioner byter namn till “Jag kan visst sjunga-kören”.

Från uppväxten i storstadens Berlin till Höga kustens natur har Daniela på sin livsresa fört med sig bred kunskap och erfarenhet. Hon har med stor energi och uthållighet, år efter år byggt upp en sånglig gemenskap som förmedlar känslan av att alla kan och allt är möjligt – tillsammans med musik.

Nyskapande Innovativt Projekt

SALLYSWAG, Sverige
Sallyswag är ett band med nio musiker där medlemmarnas har rötter i allt från dancehall, hiphop, jazz, oriental till afro och svensk folkmusik. Med stor musikalisk integritet och kvalitet vågar de kreativt att bryta upp gamla barriärer korsa genrer och med stor vitalitet sitt livsbejakande förhållningssätt söka sig till nya uttryck. 

Sallyswag är så mycket mer än en musikalisk urkraft! De har en drivkraft som uppmuntrar till förändring, inte bara inom musik, utan samhället i stort. Ett kollektiv med fantastiska musiker och starka individer som genom sina konserter, workshops och existens inspirerar och stärker ungdomen idag, inte minst unga tjejer. Med musiken som ett verktyg för att bryta normer och sprida sitt feministiska budskap kommer Sallyswag vara en stor bidragande faktor i arbetet för en jämställd musikscen.