Föreningen Svenska Tonsättares Pristagare
– För FST är det viktigt att uppmärksamma hela kretsloppet inom konstmusiken – från de som komponerar musiken, via de som spelar och uttolkar musiken till de som ser till att musiken faktiskt framförs genom att producera konserter, föreställningar och festivaler – alla behövs för ett vitalt musikliv, säger Martin Q Larsson, ordförande i FST.
Rosenbergpriset om 75 000 kr delas ut till en tonsättare med en betydelsefull och nyskapande verksamhet bakom sig, och går till Jan Sandström. Tonsättaren och pedogen Jan Sandström (f 1954) är en av Sveriges internationellt mest ryktbara tonsättare, inte minst genom Motorcykelkonserten, som till dags dato framförts över 800 gånger över hela världen. Hans körstycke Det är en ros utsprungen – en vidarekomponering av 1500-talspsalmen – har också vunnit stor spridning såväl nationellt som internationellt. Jan Sandström utvecklade tidigt ett starkt intresse för musikdramatik och har komponerat flera operor, senast Fair Opera för Norrlandsoperan 2014, i samband med kulturhuvudstadsåret i Umeå. Därtill är Sandström sedan 1989 professor i komposition vid musikhögskolan i Piteå, och har utbildat flera generationer svenska tonsättare.
Interpretpriset om 50 000 kronor delas ut till musiker, körledare eller dirigenter som särskilt utmärkt sig genom att framföra samtida konstmusik, och går till violinisten Karin Hellqvist. Karin Hellqvist (f 1983) etablerade sig tidigt på den internationella konstmusikscenen som solist och kammarmusiker med utpräglad musikalisk personlighet och sin egen profilerade repertoar.
Hellqvist spelar kontinuerligt på festivaler och konserter över hela världen tillsammans med olika ensembler och konstellationer, inte minst svenska Curious Chamber Players, och har uruppfört ett stort antal svenska verk som hon tagit med sig på sina turnéer. Hon har mottagit flera priser och utmärkelser, senast norska kritikerpriset 2015 för sina insatser tillsammans med Oslo Sinfonietta.
Priset Musikens Möjliggörare delas ut till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik, och går till Martin Lindman, ordförande för Kalvfestivalen. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50 000 kronor.
Martin Lindman (f 1952) är uppväxt i Kalv på gränsen mellan Västergötland, Småland och Halland, i en utpräglad glesbygd. Till vardags arbetar Lindman som allmänläkare, men musiken har sedan tidiga år för honom varit ett fönster mot en större och djupare verklighet, och han spelar orgel och piano till husbehov och sjunger gärna i kör. När Kalvfestivalen startade 2004 var han inte familjär med de nya klangerna, men engagerade sig och föreslog innehåll i festivalen, tex den pilgrimsvandring med musik som nu blivit ett av Kalvfestivalens kännemärken.
Martin Lindman har genom åren starkt bidragit till en fördjupad diskussion om musik och existentiella frågor, och har bidragit till att Kalvfestivalen slagit in på en väg som i vår tid med de stora mänskliga problem som samhället kämpar med, kanske kan bidra med att föra in en större mänsklig och human känsla i musikkulturen. Detta är den unika kompott som blivit Kalvfestivalens grundton; att i den nyskapande och smala konstform som samtida konstmusik är, finna förbindelsen mellan natur, människa och konst.
Hans öppenhet, känslighet och konstruktiva uthållighet har varit helt avgörande för vad Kalvfestivalen är idag. Han ser sig själv som en ovanligt privilegierad och lycklig människa.
Bilder och mer information
www.jansandstrom.com/
www.karinhellqvist.com/
www.kalvfestival.se/
www.fst.se/pristagare