Rickard Scheffer | Föreningen svenska tonsättare

Född den 13 juli 1971 i Staffanstorp. Efter studier i musikvetenskap och kyrkomusik tog intresset för komposition över allt mer. Studerade komposition för Ole Lützow-Holm vid Musikhögskolan i Göteborg under åren 1991-96. Innan dess hade han bl a studerat musikvetenskap vid Lunds Universitet samt komposition och kontrapunkt för Kent Olofsson och Johannes Johansson, Malmö.
Efter studierna i Göteborg fortsatte Scheffer med studier i komposition och ny musikteater för professor Mauricio Kagel vid Hochschule für Musik, Köln. Där fick han tillfälle att knyta kontakter med unga internationella tonsättare, vilket har fått stor betydelse för honom. Under en kort men viktig period fick han också möjlighet att studera för den skotske tonsättaren James Dillon.
Scheffer har, under en längre tid, arbetat med formaliserade strukturer i sitt komponerande, men försöker samtidigt uppnå ett personligt förhållningssätt som även involverar en nära kontakt med klangen och dramaturgin i musiken. Story of tales (1995); en musikalisk scen för baryton, slagverk, piano och kontrabas samt Qui pro quo (1996-97) för slagverk solo, basklarinett i Bb och cello är exempel på detta.
Scheffer har distanserat sig från ett tidigare expressivt drag i musiken till förmån för vissa monotona element. Detta delvis som en följd av att han ibland använder en "montageteknik" som behandlar musikens beståndsdelar som "objekt".
I orkesterverket en chantant (1994-95) är detta särskilt påtagligt. Där spelar också den mänskliga rösten en stor roll, liksom i flera av Scheffers verk. Röstens formanter får nämligen ligga till grund, inte bara för verkets harmoniska uppbyggnad, utan hela dess koncipiering.
Senare års förenklade strukturer (framförallt i verken "Via Dolorosa", "fair play" och "Tertia"), förklaras av tonsättaren i följande verkkommentar av saxofonkvartetten "fair play" (2003).
"I stycket "fair play" för saxofonkvartett har jag fortsatt att utveckla mitt arbete med, som jag kallar det, "reminiscens-teknik". Jag har länge intresserat mig för lyssnarens roll i samband med framföranden av nykomponerad musik. Utan att kompromissa med egna estetiska, klangliga, strukturella -och andra- värderingar vill jag vägleda lyssnaren genom stycket på ett sätt som gör att man vill följa med i dess utveckling och inte "ger upp". "Reminiscens-teknik" i det här sammanhanget innebär ett slags personlig variationsteknik där liknande musikaliska förlopp återuppstår med något förändrade beståndsdelar i nya gestalter. Ungefär som jag upplever att minnet och perceptionen fungerar. Jag har tidigare, i min strävan att åstadkomma en så nydanande musik som möjligt, distanserat mig från allt vad tonalitet, konsonanser, skalor, sekvenser och ackord heter. Därför var det ganska förvånande, tyckte jag själv, när jag fann att ett sätt att vägleda lyssnaren kunde vara att använda ovan nämnda beståndsdelar i ett helt annorlunda musikaliskt sammanhang. Samtidigt var detta förhållningssätt ett nödvändigt grepp för att förändra och förnya mitt sätt att komponera."
Scheffers verk har bl a spelats vid den internationella sommarkursen i komposition 1994 i Göteborg samt vid Rheinisches Musikfest 1996 i Köln. Scheffer invaldes som medlem i Föreningen Svenska Tonsättare 1997 och i Svenska dirigentföreningen 2016. Mellan åren 2002 och 2006 var han ordförande i föreningen Media Artes - Forum för Nutida Musik i Växjö. I drygt 20 år var Scheffer verksam kyrkomusiker och dirigent i olika församlingar i Lunds, Göteborgs och Växjö stift, men är sedan 2015 kulturskolepedagog vid Kommunala kulturskolan i Emmaboda.
Three Episodes (organ solo) 1989 / 10 min
Recording (alto recorder) 1992 / 9 min
Sequences and consequences (3 sopranos, baritone and chamber ensemble) 1992-93 / 6,5 min
Framework (tenor trombone) 1993 / 2 min
Focus on (organ solo and registrant) 1993-94 / 18 min
Unlike music (chamber ensemble) 1993 / 9 min
Fable (mezzo soprano, tenor and bass baritone) 1993 Text from "Animal farm" by George Orwell / 4 min
Reminiscens (clarinet and guitar) 1994 / 6-7 min
Akróstikon (chamber orchestra) 1994 / 4 min
En chantant (orchestra) 1994-95 / 16 min
Story of tales (baritone, percussion, piano och double bass) 1995 / 6 min
Silence in motion (flute, violin, trombone and piano) 1996 / 6-7 min
Qui pro quo (percussion solo, bass clarinet and cello) 1996-97 / 5 min
Beyond an image (2 pianos) 1997-98 / 9 min
Fair play (saxophone quartet) 2003 / ca 6 min
Tertia (flute, marimba and organ) 2003 / ca 7 min
Mirrorings (string orchestra) 2009 / ca 5 min
Alleluia-canon (3-part childrens/female choir) 2013 / 4 min