Leo Nilsson | Föreningen svenska tonsättare
Leo Nilsson
Leo Nilsson född 1939. Utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm, pianist, organist, musikpedagog. Kompositionsstudier i Paris, bl.a. vid Franska Radion, Groupe de Recherches Musicales, GRM, med Pierre Schaeffer. Studier i Köln vid elektronmusikstudion inom WDR för Herbert Eimert.
LN var en av pionjärerna som utifrån verksamheten i Fylkingen var med om att starta först ABF-studion för elektronisk musik och därefter Stockholmsstudion EMS. Andra studios LN varit verksam i är Andromeda och den egna studion, Studio Viarp. Under en tid drev LN också en elektronmusikstudio vid Skoldirektionen i Sthlm.
LN har arbetat med såväl instrumentalmusik som elektroakustisk musik. Detta som rent musikaliska uttryck men också i relationer till film, bild, dans, teater, installationer, utställningar och skulptur (se verkförteckning hos STIM).
Som utövande musiker har LN turnerat med Karl-Erik Welin och Mauricio Kagel, medverkat i konserter med Liegeti, Stockhausen och J. Cage. I de Happenings och föreställningar med Instrumental teater som på 60-talet uppfördes på Moderna Museet i Sthlm. var LN ofta agerande musiker.
Bland störra dansföreställningar med musik av LN märks produktionerna med l´Etoile du Nord.
LN har också intresserat sig för utvecklingen av musikinstrument. Här märks en "Instrumental vägg" med taktil avkänning via fotoceller, utställd på Konstsalongen Samlaren 1966 och konstruktionen av den portabla elektronmusikstudion Dataton. Musikskulpturer av LN har ställts ut på Miljölaboratoriet Gärdet i Sthlm. Skissernas museum i Lund, vid Tomarps Kungsgård i Skåne m.fl. Musik till konst- och arkitekturutställningar har visats i Frankrike, Italien, Amerika och Japan. Med gruppen "Pax Art Ensemble" gjordes långa turnéer med konceptet bild och ljud. Också musikens förhållande till naturupplevelse har lockat LN. Här märks installationer vid Norrvikens Trädgårdar i Skåne och Wanås slott.
Inom fältet improviserad musik och "instant composition" har LN samarbetat med musiker/tonsättare som Peter Schuback och Mats Persson.
Ljudmiljöproblematik och lyssnarfrågor har engagerat LN bl.a. inom forskningsarbete vid Kgl. Musikaliska Akademien och Universitetet i Lund.
Leo Nilsson har under en tid av mer än 25 år undervisat inom kompositionsinstitutionen vid Kgl.Musikhögskolan i Stockholm, främst i ämnena musikakustik och musikpsykologi.
I boken "Musikens Väsen" som utkommer på Themis förlag,Sthlm.våren-14 sammanfattar LN sin syn på musikens evolution och musikens möjliga framtid.