Hoppa till huvudinnehåll
ORGANISERAR SVENSKA TONSÄTTARE SEDAN 1918

Bildrättigheter: Ingemar Lundin

Om Olov Franzén

Olov Franzén, född den 22 januari 1946 i Umeå, uppvuxen i Köping, är en svensk tonsättare och cellist. Sedan 1992 är Olov Franzén verksam i Skokloster.

Under åren 1966 - 1973 studerade han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han tog musikdirektörsexamen år 1970 samt studerade cello för professor Gunnar Norrby och komposition för professor Ingvar Lidholm.

Olov Franzén komponerar för många olika ensembler, med en stor spännvidd från solostycken till verk för stor orkester och kör. Han väckte först uppmärksamhet med orkesterstycket Saiva, 1972, och Beyond för 32 blåsare, 1973, samt lite senare med hörspelet Caleb, en molnens broder (text Barbro Lindgren) för sång, flöjt, klarinett, trombon, cello och band, 1978. Om det djupt originella The Vacuum State för stor symfoniorkester, 1983, skrev Runar Mangs i DN efter uruppförandet 1987: ”en stor musikalisk händelse, som också måste innebära ett stort och definitivt genombrott för en komponist som i kraft av detta verk inte kan betecknas som annat än stor.” Franzén har också komponerat en mängd kammarmusik och skapar gärna musik till noggrant utvalda texter. Hans musik utmärks av ett mycket personligt tonspråk, där varje verk har sin alldeles egna identitet. Uttrycksfull, originell och med stor formmässig pregnans har hans musik tagits mycket väl emot i vitt skilda konsertsammanhang i många länder i Europa, Nordamerika och Karibien.

Vår tids stora problem i världen, med miljöförstöring, våld och krig, har påverkat Olov Franzéns skapande under lång tid. Genom musiken vill han motverka den negativa utvecklingen genom att uppliva djupa nivåer av vårt medvetande.

Som cellist har Franzén medverkat i bl.a. ensemblen Harpans Kraft, Sundsvalls Kammarorkester m. fl. orkestrar. För närvarande fokuserar han huvudsakligen på kammarmusik och turnerar över hela Sverige, ensam eller i små ensembler. Att komponera och framföra helgjutna program är en betydelsefull del i det konstnärliga arbetet, och han presenterar gärna både äldre och nyare musik med engagerade kommentarer, där ofta dikter bidrar till en meningsfull helhet.

Olov Franzén är sedan 1977 gift med Ingeborg Axner Franzén, som är flöjtist, sångerska och flöjtpedagog och bl.a. driver Flöjtakademin. Som turnerande musiker uppträder de tillsammans under namnet Duo Franzén, och med gitarristen Jan-Åke Jönsson bildar de Trio Concordia. 1983-92 undervisade Franzén i komposition vid Kapellsbergs Musikskola i Härnösand.

Några utvalda verk

  • Makri, 4h pi, 1979
  • Här, sopr, harpa, (Lars Lundkvist), 1983
  • Der vater gebirt sînen sun, mezzosopr, fl, vc, (Mäster Eckehart), 1986
  • Death and Entrances, bl kör, (John Gracen Brown), 1988
  • The Unseen Present, recit, vc, (Tomas Tranströmer) 1993
  • String Quartet, 1996
  • La Terza Via, vc solo, 2000
  • In Fondo, mezzosopr, fl, vc, (Ingeborg Axner-Franzén) 2001
  • Organic Music No 4, stråksextett, 2002
  • Lamento di Terra, symf.ork, 2007
  • Organic Music No 5, 2 vl solo, symf.ork, 2009
  • Vintergata, recit, fl, git, vc, (Kjell Espmark), 2010
  • Monolit, pi solo, 2012

Olov Franzén

Född: 1946

Invald: 1974

Mer om Olov:

Olov på sociala medier: