Konstmusiksystrar tilldelas Musikens Möjliggörare
För sjuttonde året i rad delar Föreningen Svenska Tonsättare ut priset ”Musikens Möjliggörare” – en utmärkelse till en konsertarrangör eller producent vars insatser har varit av stor betydelse för den nutida konstmusiken. Årets pristagare, Konstmusiksystrar, tog emot priset den 4 maj i samband med sitt 10-årsjubileum, vid en konsert i Eric Ericsonhallen i Stockholm. Priset överlämnades av FST:s styrelseledamot Tebogo Monnakgotla.
Motiveringen lyder:
Musikens Möjliggörare 2024 tilldelas Konstmusiksystrar för deras kompromisslösa arbete med att ge plats åt en ny generation kvinnor och transpersoner verksamma som tonsättare och ljudkonstnärer. Med pedagogik som verktyg och inkludering som kompass förskjuter de perspektiven bortom invanda normer och omdefinierar hur konserter kan kureras och gestaltas. Genom konstnärligt utforskande och kollektivt lärande har Konstmusiksystrar förnyat konstmusiken och skapat en framåtrörelse som bär långt bortom Norden.
Priset Musikens Möjliggörare, instiftat 2008, utdelar Föreningen Svenska Tonsättare till en konsertarrangör eller producent vars insatser har varit av stor betydelse för den nutida konstmusiken. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 110 000 kronor.
– Vi är fantastiskt glada över att tilldelas priset Musikens Möjliggörare 2024! Priset är ett kvitto på hur viktigt vårt arbete är för det konstmusikaliska ekosystemet – både när det gäller att säkra återväxten och att skapa en mer inkluderande scen med låga trösklar. Vi använder prispengarna till att beställa musik för diskantkören Tusen Tungor som framförs på vår föreställning i Eric Ericsonhallen den 4 maj för att uppmärksamma att Konstmusiksystrar fyller 10 år. Tusen Tungor, under ledning av Linnea Landström, består av kvinnor och ickebinära och förkroppsligar vår vision om systerskap och samarbete tonsättare emellan. Vi kan inte föreställa oss ett finare sätt att fira vårt 10-årsjubileum på! Ett stort och innerligt tack till FST, kommenterar Anna Jakobsson, verksamhetsledare för Konstmusiksystrar.
Jubileumskonsert
Konstmusiksystrar firade sitt tioårsjubileum med en sinnlig och mångdimensionell föreställning i samarbete med MDT i Eric Ericsonhallen i Stockholm söndagen den 4 maj. TUSEN TUNGOR + DUNKA DUNKA bjöd på nyskrivna verk av Adele Kosman, Brenda El Rayes, Marta Forsberg, Linnea Landström, Juli Deák och Lo Kristenson. För koreografin svarade Ellen Söderhult och verket utvecklades i nära samverkan med kören Tusen Tungor.
Konstmusiksystrar är en förening för tonsättare och ljudkonstnärer som definierar sig som kvinnor eller transpersoner. Den grundades 2015 av Marta Forsberg och Lo Kristenson, och har i dag 224 medlemmar baserade i 20 länder. Nätverket samlar inte bara kvinnor och transpersoner inom konstmusikscenen, utan fungerar också som en resurs för samarbetspartners och beställare som söker nya röster att samarbeta med.
För att påskynda utvecklingen mot en jämställd och mer inkluderande musikscen arrangerar Konstmusiksystrar workshops, konserter, festivaler och föreläsningar, samt deltar aktivt i den offentliga debatten om jämställdhet och musik, både i Sverige och internationellt. Bland samarbetspartners återfinns Blåsarsymfonikerna, Svensk Musikvår, Konserthuset Stockholm, Intonal/Inkonst, Ultima Contemporary Music Festival, Sound of Stockholm, Atalante Göteborg m.fl.
Konstmusiksystrar bedriver även pedagogisk verksamhet för barn och unga. Genom ett prestigelöst och lekfullt tilltal som stärker barnens egen kreativitet tillgängliggör Konstmusiksystrar konstmusik och ljudkonst för fler. År 2019 mottog föreningen, som första pristagare någonsin, Framtidens Musikpris i kategorin Möjliggörare för Ungas Komponerande.
– Föreningen arbetar utifrån filosofin att andra komponisters framgång också ska kännas som ens egen. Genom att främja samhörighet mellan kompositörer vill vi minska den konkurrens och elitism som präglar konstmusikbranschen, säger Rosanna Gunnarsson, ordförande för Konstmusiksystrar.
I styrelsen ingår även Hara Alonso, Ia Erlandsson, Agnes Kofoed Christianson, Louisa Palmi, Suvi Richter, Sophie Vitelli och Maxime Wikenfors. Anna Jakobsson är verksamhetsledare. För mer information, se konstmusiksystrar.se.
För tidigare Musikens Möjliggörare, se här.