Hoppa till huvudinnehåll
ORGANISERAR SVENSKA TONSÄTTARE SEDAN 1918
Image
Bild
Foto: Ylva Fred. Form: Tegel & Hatt.
Utlysning

Efterlysning av kammarmusikverk för Ensemble Getögon

Lead
Föreningen Svenska Tonsättare inleder ett samarbete med Ensemble Getögon och efterlyser nu kammarmusikverk av svenska tonsättare. Syftet är att lyfta fram och främja nyskriven musik för mindre ensembler samt att erbjuda tonsättare möjlighet att få sina verk instuderade, framförda och professionellt inspelade.

body

Föreningen Svenska Tonsättare (FST) inleder ett samarbete med Ensemble Getögon och efterlyser nu svenska samtida kammarmusikverk. Syftet är att lyfta fram och främja nyskriven musik för mindre ensembler samt att erbjuda tonsättare möjlighet att få sina verk instuderade, framförda och professionellt inspelade. 

Verken kommer att repeteras under en längre period, gärna i nära dialog och samarbete med tonsättaren, och framföras vid flera konserter under våren 2025. Efter spelperioden kommer fem verk att spelas in i både ljud och bild, i samarbete med FST. Det inspelade verket kommer att användas i promotionsyfte och görs tillgängligt på FST:s YouTube-kanal.

Kriterier

  • Endast Stimanslutna upphovspersonernas verk inom det konstmusikaliska området kan anmälas.
  • Det inskickade verket kan vara skrivet för samtliga nedan angivna instrument, dock inte färre än två instrument:
  1. Violin
  2. Klarinett (Bb/A) /basklarinett
  3. Ackordeon
  4. Tuba 
  5. Mindre slagverk/objekt och/eller mansröst och/eller elektronik (en utförare). Denna stämma har ett slags alltiallo-roll. Den kan vara skriven för en eller flera av de nämnda rollerna. 
  • Soloverk är välkomna, men verk för flera instrument kommer att prioriteras vid urvalsprocessen.
  • Verket kan vara tidigare framfört, nytt (ouppfört) eller gammalt, dock inte äldre än 10 år.
  • Det är möjligt att intresseanmäla upp till två verk, men det är bara ett verk som kan komma i fråga för konsertframförande och inspelning. 

Anmälan 
Anmäl ditt verk senast måndagen den 16 december kl. 17.00 här

Vid anmälan ska följande bifogas:

  • Partitur (PDF)
  • Information om besättning, durata, kompositionsår och en kortfattad beskrivning av verket.
  • Eventuell programtext eller annan information som kan vara av intresse.

Lyssna gärna på Ensemble Getögon här för att få lite inspiration. 

Urvalsprocess
FST eftersträvar musikalisk mångfald, jämställdhet, geografisk spridning och åldersmässig variation bland de inkomna bidragen. Det är Ensemble Getögon som gör det slutgiltiga urvalet av de verk som kommer att framföras och spelas in. Tonsättare med utvalda verk kontaktas senast den 20 januari 2025. 

Repetitions- och instuderingsarbetet sker under våren 2025, och konserterna hålls under samma period. Själva inspelningen planeras att äga rum efter spelperioden, under hösten 2025. 

Viktiga datum
Ansökningsperiod: 27 november – 16 december 2024
Deadline för anmälan: 16 december 2024 kl. 17.00
Urvalsbesked: 20 januari 2025
Konsertframföranden: Khimaira i Stockholm den 28 februari, Svensk Musikvår i Stockholm den 19 mars, Rönnells Antikvariat i Stockholm den 24 april, Aspen i Hägersten den 7 juni och Benhuset i Stockholm den 28-29 juni 2025. Med resservation för eventuella ändringar. 
Inspelning: Hösten 2025 (plats och tid meddelas vid senare tidpunkt). 

Ensemble Getögon är en äventyrlig grupp för samtida konstmusik, verksam sedan 2022. Deras långsiktiga mål är att integrera konstmusiken i kulturen genom att experimentera med klanger och gränsöverskridande projekt. Sedan starten har de genomfört en rad konsertprojekt i samarbete med tonsättare och musiker från olika discipliner. År 2024 mottog ensemblen ett ensemblestipendium från Kungl. Musikaliska Akademien. För mer information, följ deras sociala plattformar t.ex. YouTubeFacebook och Instagram

För vidare information
Har du frågor om utlysningen? Kontakta Christopher Moriarty via e-post: ensemblegetogon [@] gmail.com och/eller FST:s projektledare Dina Liberg via e-post: dina.liberg [@] fst.se för ytterligare frågor om efterlysningen.