2016-04-29
Swedish Composers App

Gör lyssnandet lätt med FST:s app!

Gillar du konstmusik men har svårt att hitta fram till de svenska tonsättarna? Nu finns hjälp att finna. Genom det digitala sökverktyget Swedish Composers App kan du med bara några klick få den svenska musiken direkt i din smarta telefon eller dator.

Föreningen Svenska Tonsättare har sedan en tid lanserat Swedish Composers App, ett sökverktyg som gör det enkelt att finna musik av levande svenska tonsättare.

– Strömmande musiktjänster är ett fantastiskt sätt att bredda sitt musiklyssnande och utnyttja den rika musikaliska mångfald som finns i Sverige och världen, konstaterar Martin Q Larsson, FST:s ordförande. Men att hitta den svenska konstmusiken har hittills varit svårt, eftersom musiken är sorterad efter artist och inte upphovsperson. Endast den som vet vilken ensemble som spelat in en specifik tonsättares verk har kunnat orientera sig i den konstmusikaliska Spotifydjungeln.

Swedish Composers App är länken mellan Spotifys bristfälliga sorteringssystem och lyssnarens möjlighet att både hitta sina svenska favorittonsättare och upptäcka nya. Varje gång appen öppnas visas åtta slumpmässigt valda skivor. Det går även att söka efter specifika tonsättare samt bläddra genom arkivet i bokstavsordning. I inledningsskedet omfattar appen omkring hundra verk, men ambitionen är att det i rask takt ska bli fler.
Under våren kommer FST att följa upp hur många som använder sig av appen. Parallellt med den svenska lanseringen marknadsförs också den nya tjänsten internationellt, framför allt via sociala medier.

– Swedish Composers App är ett utmärkt komplement till podradiokanalen Composer’s Radio, som har ungefär 10 000 lyssningar om året, säger Martin Q Larsson.

Appen är programmerad av Fredrik Fahlman, för designen står Anders Rinman och tjänsten är utvecklad av FST med stöd av  Stims promotionsnämnd.

Anna Hedelius


Läs artikeln i sin helhet i Tonsättaren 1.2016