2023-12-11
Formgivning: Nordic Music Days.
Repertoarutveckling

Skottland möter tio svenska tonsättare

I januari står exporten av svensk nutida konstmusik i fokus i Glasgow när Föreningen Svenska Tonsättare arrangerar ett showcase för ny musik på Glasgow Royal Concert Hall, den 13 januari i samarbete med The Royal Scottish National Orchestra.

FST har glädjen att tillkännage vilka tonsättares EAM- och kammarmusikverk som kommer att presenteras för den internationella musikbranschen. Syftet är att främja den nutida svenska repertoaren och skapa nya kontaktytor i Storbritannien. Totalt kommer tio verk att framföras vid tre offentliga konserter i The New Auditorium, Glasgow Royal Concert Hall lördagen den 13 januari 2024. 

Följande tonsättares verk är utvalda:

Lars BröndumTimes Arrow (2021)
Henrik Denerin, ur collide (2021)
Sune Mattias EmanuelssonAnd When The Words Evade Me I Wander In The Ruins From All Along The Ages (2023)
Ylva FredMotor Music (2021)
Madeleine IsakssonCapsuled time (2021)
Alfred Jimenez, with Voice (2022)
Mika Pelo, ur Abandoned (2022)
Marie SamuelssonLejonet (The Lion) (2023)
Benjamin Staern, ur Hilma Scenes (2020)
Mirjam Tally, ur Apparitions (2022)

Göteborgsbaserade kammarmusikensemble Gageego!, som tolkar dagens nutida musik på högsta tekniska och konstnärliga nivå, kommer att framföra verk av Henrik Denerin, Ylva Fred, Madeleine Isaksson, Alfred Jimenez, Mika Pelo, Marie Samuelsson och Benjamin Staern. Urvalet har gjorts av en jury bestående av Albert SchnelzerPaulina Sundin och Anders Jonhäll

Showcase-dagen för ny konstmusik i Skottland ska bidra till internationalisering av STIM-repertoaren och är en del i satsningen inför Nordic Music Days 2024 i Skottland. Till dagen inbjuds representanter för programråd från nordiska och brittiska/skotska orkestrar, ensembler, agenturer och dirigenter i syfte att sprida kännedom om ny svensk musik. Programmet sker i samarbete med The Royal Scottish National Orchestra, Gageego!, Stim/Stim Forward Fund och Svensk Musik.

Vid frågor, vänligen kontakta FST:s projektledare Dina Liberg, dina.liberg@fst.se.