2016-04-22
Foto: Svensk Musikvår / Heiko Purnhagen
Ledare Tonsättaren 1 2016

Tonsättarna och Kultursamverkansmodellen

Sedan 2011 fördelas de statliga kulturmedlen i Sverige enligt Kultursamverkansmodellen, vilken i korthet handlar om att varje region själva bestämmer över användningen av medlen. Förra året gjorde Kulturutskottet en utvärdering av hur modellen fungerar, vilken presenterades vid en hearing i riksdagen i början av februari.

På den positiva sidan är det tydligt att en av avsikterna med modellen – att sätta fokus på regionala konstnärer av olika slag – har lyckats. Tack vare Kulturrådets krav på återrapportering av dialogen med kulturskapare i regionen, har regionerna i samarbete med KLYS ökat medvetenheten om det lokala kulturlivet i landet. Däremot ser man också en tydlig tendens att regionerna lägger alltmer pengar på kulturverksamhet, medan den statliga insatsen i stort sett har är oförändrad. Det är också främst institutionskulturen som involveras i modellen, av frilansande konstnärer syns sällan röken i regionala kulturplaner.

En annan brist i kultursamverkansmodellen är att det – namnet till trots – inte finns några som helst incitament till yttre samverkan i modellen, varken mellan regioner eller mellan regionen och utlandet. Detta har särskild bäring på musikområdet, eftersom turnéer och gemensamma nationella och internationella insatser underlättas om de regionala aktörerna ser varandra som samarbetspartners och inte som konkurrenter. Eftersom Sverige saknar en internationell kulturpolitik medför det att satsningar på att lansera exempelvis svenska tonsättare i Europa blir mer splittrade och mindre verkningsfulla än de skulle kunna bli om modellen kunde utnyttjas i sin fulla potential. Kulturminister Bah Kuhnke utlovade vid KLYS kulturkonferens i Gävle i februari en Kultursamverkansmodellen 2.0, förhoppningsvis redan under innevarande mandatperiod. Vi tror det när vi ser det.

Vad finns det då för plats för tonsättare i kultursamverkansmodellen? Med stöd av Kulturbryggan tog FST 2015 fram en modell för hur regioner kan arbeta med Stadstonsättare. En Stadstonsättare fungerar som en kreativ konstnärsresurs för en ort och har som uppgift att utveckla platsen utifrån ett ljudande perspektiv. Med utgångspunkt från de som bor och arbetar på orten blir stadstonsättarens verksamhet en plattform för att se nya möjligheter att arbeta med utmaningar och visioner i samhället. Projektet innebär en korsbefruktning av kultur, näringsliv, skola och samhälle i syfte att generera långsiktigt positiva effekter för kommuners självbild och för samhället i stort. Under våren 2016 för FST en dialog med regionala tjänstemän och politiker för att testa Stadstonsättarprojektet i full skala i en eller flera regioner.

Martin Q Larsson
ordförande