2015-04-13
KOMPFEST 2015

Kompositionsfestival i Malmö 17-18 april

Under festivalen KOMPFEST uruppförs inte mindre än 12 beställningsverk av svenska tonsättare, de flesta medlemmar i FST. En breddad beställningsverksamhet och fri entré till alla konserter ingår i konceptet för den nystartade festivalen, som arrangeras av musikriksförbundet RANK i samarbete med Musik i Syd, med stöd av bland annat FST, Stim, Kulturrådet och Musikverket.

Efter två år av förberedelser är det dags för RANKs allra första festival för nyskriven kammarmusik. KOMPFEST är på flera sätt en annorlunda festival, också organisatoriskt. Istället för en konstnärlig ledare eller curator som lägger programmet har makten över musikurvalet spridits. Här är det RANKs arrangörsföreningar runt om i landet som fått önska vilka tonsättare de skulle vilja beställa ett nytt stycke av. 12 föreningar medverkar, och de har som beställare fått välja just ”sin” tonsättare och ensemble.

Även om det är ny kammarmusik som är fokuset för KOMPFEST kommer de musikaliska uttrycken att skilja sig åt under de två dagarna på Palladium i Malmö. Somliga tonsättare har skrivit för akustisk trio eller kvartett, några använder elektronik eller inkluderar video, andra har skrivit musik med improvisatoriska inslag. Bredden är i linje med RANKs förhoppning att med festivalen försöka lyfta fram och diskutera vad som utmärker kammarmusikgenren i dag, 2015. Hur låter den? Vad berättar den om?

Det är fri entré till KOMPFESTs bägge festivaldagar. Varje konsert spelas två gånger, med tonsättarsamtal emellan under ledning av musikern och eldsjälen George Kentros (passiv FST-medlem). Med två framföranden får publiken chans att fördjupa sig: låter musiken likadan andra gången, eller upplevs den annorlunda?

De medverkande tonsättarna under KOMPFEST är: Marcus Fjellström, Andrea Tarrodi, David Stackenäs, Maria W Horn, Pär Johansson, Ann Rosén, Johan Ramström, Lisa Stenberg/Björn Sikström, Britta Byström, Emanuel Ladenstein, Ylva Lund Bergner, Ola Paulson.

www.kompfest.se