2017-03-21

Nordiska musikdagar i London!

För första gången någonsin hålls de nordiska musikdagarna för samtida konstmusik i London. Under fyra dagar, 28 september till 1 oktober 2017, hålls festivalen Nordic Music Days 2017 på Southbank Centre i centrala London, som en del av Southbank Centres nordiska temaår Nordic Matters. Festivaldagarna fylls med ny och samtida konstmusik, skapad av tonsättare från de fem nordiska länderna, framförd av några av Storbritanniens mest intressanta ensembler.

– Genom en nordisk festival med nyskriven konstmusik på Southbank Centre kommer vi att placera nordisk musik i ett större sammanhang och nå nya publikgrupper. Vi vill även med festivalen etablera nya och förstärka existerande nätverk och samarbeten mellan professionella tonsättare och musiker i de nordiska och brittiska länderna. I dessa Brexit-tider är det viktigare än någonsin att bibehålla och förstärka de kulturella banden mellan Norden och Storbritannien, säger Martin Q Larsson, projektledare för Nordic Music Days.

Ett urval av de nordiska tonsättare vars musik framförs under festivalen, liksom de svenska och brittiska artister och ensembler som medverkar, presenterades den 21 mars vid ett pressmöte på Kungliga Musikhögskolan i samband med svensk Musikvår, då den första delen av programmet släpptes. Programmet i helhet presenteras senare i vår.

Nordisk natur och jojk inspirerar

Den internationellt kända brittiska vokalensemblen Exaudi framför verk av bland annat Madeleine Isaksson (SE), Pelle Gudmundsen-Holmgreen (DK) och Mette Nielsen (DK). De öppnar med ett stycke av Ansgar Beste (SE) som har hämtat inspiration från Sápmis landskap i norr, och som bland annat innehåller samisk jojk.

Unga instrumentalensemblen Distractfold från Manchester vägleder lyssnarna genom en nordisk musikskog där de även använder otraditionella instrument som transduktorer och solenoider. Styckena är hämtade från Hannah Hartman (SE), Tytti Arola (FI), Christian Winther Christensen (DK), Øyvind Torvund (NO) och Bergrún Snæbjörnsdóttir (IS) och Johan Svensson (SE).

The Riot Ensemble är en flitigt turnerande grupp som har framträtt på de stora konserthusen men även i parker och på Youtube. De presenterar musik av Djuro Zivkovic (SE), Ole Lützow-Holm (SE), Kaija Saariaho (FI), Bára Gísladóttir (IS) och Ruben Sverre Gjertsen (NO).

– Jag älskar Nordic Music Days! Det är en av få internationella festivaler med öppen utlysning och dessutom en fin plattform att träffa andra nordiska tonsättare, musiker och kulturarbetare. Som ung tonsättare kan det vara svårt att få en fot in i musiklivet i ett annat land. I år får jag en unik möjlighet att få min musik spelad av en engelsk topp-ensemble på en topp-arena i England. Det är fantastiskt, säger den svenska tonsättaren Ansgar Beste.

Workshops och seminarier

Ett viktigt inslag är den stora satsning på workshops för barn och unga som görs i samarbete med Birmingham Contemporary Music Group. Festivalen innehåller även workshops för vuxna, och nätverksskapande workshops mellan nordiska och brittiska musiker och tonsättare.

Ny elektronisk musik

Utöver kammarkonserter blir det ny elektronisk musik framförd av den svenska artisten TMRW som bjuder på en konsert som blandar experimentell electronica med techno. Populära videokonstnären Annie Tådne (SE) står för ljus- och videoinstallationen.

Musikskulptur

Den nordiska naturen och det nordiska ljuset är något som återkommer i många av konserterna. Det blir inte minst tydligt i den musikskulptur som den brittiska instrumentbyggaren och konstnären Paul Jefferies bygger utanför Southbank Centre.

– Inspirationen till musikskulpturen kommer från norrskenets fascinerade ljus, ljud och rörelse. Det blir ett panorama av rörliga visuella effekter, som skapar vackra mönster, former och färger. Det är samtidigt ett musikinstrument som människor kan spela på. Det blir spännande att bygga upp musikskulpturen utanför Southbank Centre där många människor är i rörelse, säger Paul Jefferies.

Southbank Centre

Southbank Centre är ett internationellt erkänt kulturcenter i London. De håller årliga festivaler med olika konstnärliga uttryck som konst, musik, dans, teater och installationer. Seminarier, paneldiskussioner och workshops är viktiga inslag för att aktivera och inspirera besökarna. Southbank Centre har omkring 6,25 miljoner besökare årligen och erbjuder events och konserter med världsnamn för såväl skolklasser och allmänhet som specialintresserade publikgrupper.

Nordic Music Days

De Nordiska Musikdagarna startade 1888 och är en av världens äldsta musikfestivaler. Tidigare har festivalen alternerat mellan de Nordiska huvudstäderna men i år står London och Southbank Centre som är värd. Festivalen ingår i det år av nordisk kultur, Nordic Matters, som Southbank Centre har utlyst 2017. Musikfestivalen presenteras av Föreningen Svenska Tonsättare och Council of Nordic Composers, med stöd av Nordisk Kulturfond, i år i samarbete med Southbank Centre, Svensk Musikvår och Musik i Syd.

 

Kontakt & mer information

Carin Balfe Arbman, presskontakt för Nordic Music Days 2017, tel. 070-633 35 08, carin@balfe-arbman.com

 

Länkar till programmet:

www.nordicmusicdays.org 
www.southbankcentre.co.uk